Ühe ametiajaga piirdumine ei oleks lugupidamatuseavaldus Laarile. Alternatiivsete kandidaatide üle võib ja tuleb diskuteerida.

Öeldu ei tähenda, et oleme täielikult nõus Laari jätkamise vastu sõna võtnud reformierakondlase Jürgen Ligiga, rääkimata EKRE-lasest Helle-Monika Helmest. Laari liikumispuue mängu tuua oli Helmest näotu ja põhjendamatu. Sisukam on Ligi kriitika: talle ei meeldi, et Laar pole valitsuse rahanduspoliitika vastu sõna võtnud, kuigi see eemaldub nii Laari enda varasematest rahanduspoliitilistest põhimõtetest kui ka Eesti Panga praegustest soovitustest.

Laar on Eesti Panga nõukogu esimehe ametis tõesti üsna märkamatu ja tagasihoidlik olnud. Osalt võib see olla tingitud Eesti Panga muutunud rollist: Eestil euroala ja Eesti Pangal Euroopa keskpankade süsteemi osana on varasemast vähem iseseisvust ja otsustusõigust. Võtame näiteks eilse Versobanki tegevusloa kehtetuks tunnistamise otsuse, mille tegi Euroopa Keskpank Eesti finantsinspektsiooni ettepanekul. Vanasti vormistas selliseid otsuseid Eesti Panga nõukogu.

Laari märkamatuse teine põhjus võib olla see, et ajalooraamatuid kirjutada on talle südamelähedasem kui tegeleda aktuaalsete pangandus- ja rahandusprobleemidega. See ei ole etteheide, kuid õigustab diskussiooni Laari jätkamise üle. Kahjuks on Laari jätkamise kriitikud seni piirdunud ainult kriitikaga ega ole öelnud, keda nemad tahaksid Eesti Panga nõukogu eesotsas näha.

Kas Mart Laar peaks jääma Eesti Panga nõukogu esimehe ametisse ka teiseks ametiajaks?
Kersti Kaljulaid, Eesti Vabariigi president (ERR)

Meil on Eesti Panga nõukogul esimees, keda rahvusvaheliselt tunnustatakse kellenagi, kes Eesti majanduse arengule andis väga palju juurde. Minu arvates on Mart Laar selle koha peal – teades ka seda, milline on Eesti keskpanga roll Euroopa keskpankade süsteemis – õige inimene vapiloomana.

Jürgen Ligi, riigikogu reformierakonna fraktsiooni ja rahanduskomisjoni liige (Facebook)

Oleme nõutud. Lootsime, et Laar kannab oma hoiakutes Eesti poliitika järjepidevust – kui rahanduses rumalusi tehakse, on temast ütlejat. Aga Laar vaikib. Rahanduspoliitiku asemel on parteipoliitik, kes on andnud õnnistuse kõigele, mida tema partei Keskerakonnaga koos teeb.