Samamoodi nagu Vene meedia manipuleeris meie välisministri Urmas Paeti sõnadega, kui kirjeldas Paeti ja Catherine Ashtoni pealtkuulatud telefonivestluse sisu, pani ajaleht Pealinn möödunud reedel Silver Meikarile suhu seisukoha, mida too polnud väljendanud – et praegune Ukraina valitsus polevat legitiimne. Vigu võib juhtuda igas meediakanalis? Jah, aga see eksitus sobib siiski liiga hästi ajupesumustrisse, et seda üksnes veaks pidada.

Vastukaja Savisaare seisukohale Ukraina kohta on olnud terav. Petitsioon.ee keskkonnas on Tallinna linnapea umbusaldamiseks algatatud petitsioon „Umbusaldan Edgar Savisaart!”, millele eile õhtuks oli antud ligi 5000 allkirja. IRL-i liige Mihhail Lotman on teinud oma erakonna juhtkonnale üleskutse lõpetada igasugune koostöö Keskerakonnaga kõikidel tasanditel vähemalt seniks, kuni nad on katkestanud koostöölepingu Vladimir Putini parteiga Ühtne Venemaa.

Isegi Keskerakonna enda liikmed – Olga Sõtnik, Aivar Riisalu, Jüri Ratas, Mailis Reps, Enn Eesmaa, Kadri Simson – on söandanud Savisaare omast erinevale seisukohale asuda ning toetavad riigikogu avaldust „Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetuseks”.

Arvamuste paljusus on väärtus, kuid moonutatud ja valelikule infole, mida Putin Krimmi kohta levitab, ei tohiks üks Eesti erakonnajuht kaasa laulda. Ühtse Venemaaga kümme aastat tagasi sõlmitud koostöölepingu lõpetamine – isegi juhul, kui sellel enam suurt sisulist tähendust pole – oleks õige samm. See oleks vähim, mida Keskerakonnal tuleks praegu teha.