Kahe kuu eest esimest korda välja hõigatud Sõõrumaa ja Mõisa valimisliit kadus enne, kui suutis avalikkusele tutvustada rohkemat kui nelja tuntud liiget ja poolt lehekülge uduseid deklaratsioone.

Isegi kui loodava ühisnimekirja nimes säilib grammike Sõõrumaa-Mõisa algatatust – näiteks Tegus Savisaar –, on selge, et hääled toob sellele ikkagi valdavalt Savisaar. Kui Mõisal ja Sõõrumaal tekkiski vahepeal lootus mõningaid valijaid kõnetada, siis otsene Savisaarega ühte heitmine on enamikule neist tõenäoliselt liiga suur tükk neelata. Ent ju otsustasid Sõõrumaa ja Mõis ärimehelikult pragmaatiliselt kalkuleerides, et Savisaare tuules end sümboolse häälekogusega volikokku venitada on neile kasulikum kui jääda oma nimekirjaga alla 5% valimiskünnise.

Savisaar aga sai enda nimekirjale tugevad rahastajad. On ju valimised kallis lõbu, eriti kui pole – erinevalt erakondadest – kasutada riigieelarvest eraldatavat raha, aga oled laia stiiliga harjunud.

Ülejäänud erakonnad-valimisliidud neelaksid Tallinnas alla pigem koalitsiooni Keskerakonnaga kui Savisaarega.

Palju on räägitud Urmas Sõõrumaa võimalikust huvist säilitada Tallinna linnaga sõlmitud viie kooli renoveerimis- ja hooldamislepingud, millega temale kuuluv haldusfirma Vivatex Holding on teeninud kümmekonna aastaga ligi 15 miljonit eurot puhaskasumit. Praegune linnavalitsus kaalub nimelt lepingute ennetähtaegset lõpetamist, mis ähvardab Sõõrumaad loodetud tulust ilmajäämisega.

Paraku mängis Sõõrumaa Savisaarega liitudes end selles küsimuses mitte löögipositsioonile, vaid lõksu. Tundub ju loogiline, et kui pärast valimisi peaks tekkima olukord, kus ülejäänud erakondadel ja valimisliitudel jääb Keskerakonna kukutamiseks häältest puudu, siis neelavad nad pigem alla liidu Keskerakonnaga, aga mitte kohtu all oleva Savisaarega.

Kõige rohkem võidavad Sõõrumaa ja Mõisa Savisaarega ühte heitmise uudisest aga parempoolsed parteid ja protestihääli püüdvad jõud. Nad võivad nüüd kergendatult ohata, sest õhk sai puhtamaks ja vahepeal ohtu sattunud hääled tulid neile tõenäoliselt tagasi.