Maailma liidrid on nõutud. Maailmas pulbitsevad uut laadi sõjad ja konfliktikolded. Kunagised ühemõttelised riikide vastasseisud on asendunud ähmaste ja äärmiselt vägivaldsete konfliktidega. Sõdadega, kuhu saadetakse surema märgistamata sõdureid, nagu on olnud Ukrainas. Konfliktidega, kus perversselt pühitsetakse äärmuslike vägivallategude vaatemängu, nagu teeb ISIS. Sõdadega, kus on raske vahet teha tsiviilisikul ja sõdalasel. Konfliktidega, milles kannatavad enim kõige nõrgemad – naised, lapsed – ja kus mõrvatakse neid, kes on nõrkadele appi läinud.

Mida teha? Mida aeg edasi, seda selgemaks saab, et eksisid need, kes veidi üle kümne aasta tagasi uskusid, et Iraagi ja Afganistani ründamine teeb terroriohule lihtsa lõpu. USA president Obama kavandab ISIS-e vastu jõulisi samme ja koondab oma selja taha võimsat koalitsiooni.

Kuid hirmutava kiirusega kasvavad ka ISIS-e read. CIA andmeil on ISIS-el Süürias ja Iraagis juba ligi 30 000 võitlejat. Inimesed, kes tahavad rajada „kalifaati”, islamiriiki, uputades selle kohe alguses süütute inimeste verre.

Fundamentalistid ei suuda mõista, kuidas läänelik elustiil, Euroopa, mis sallib enda tänavatel kõrvuti pearätte kandvaid muslimi naisi ja mošeesid, ööklubisid, kirikuid ja geiabielusid, saab olla ühtaegu nii ilmalik, vaba ja majanduslikult edukas.

Saksamaa infoteenistus on tuvastanud, et 2012. aastast on riigist lahkunud ligi 400 islamisti, et osaleda Süüria nn pühas sõjas. Neist 54 on pärit põlistest saksa peredest ja islami usku üle läinud. Mis neid ühendab? Nad on noored, nad on mehed, nad on harimatud. Kõrgharituid on ainult 2% ja ainult kümnendikul oli töökoht. Need on inimesed, kes peaksid äratama pigem kaastunnet kui hirmu. Globaliseerumise kaotajad, mehed, kes tahavad taastada traditsioonilist patriarhaalset ühiskonda, kus neil oleks võim. Nendesugused sümboliseerivad kogu ISIS-t. Liikumist, mis vaatab minevikku.

Lääs teeb õigesti, kui peab kinni enda põhiväärtustest. Kui peaks suurenema vaen islamiriikidest pärit inimeste vastu – mis tähendab, et vihataks ka neid, kes on ise pagenud Euroopasse islamiäärmuslaste eest –, tekitab lääs endale ainult uusi vaenlasi.