Peame aru saama, et soomlaste suhted Venemaaga on palju sõbralikumad. Veebruaris käis Niinistö kolmepäevasel Moskva visiidil ja kohtus president Vladimir Putiniga. Võrdluseks: Venemaa presidendi Eesti visiidist me ju lähiaegadel ei kõnele. Aprillis suutsid kaks riiki kokku leppida ühistes migratsiooni tõkestamise abinõudes: kahes piiripunktis kehtestati piiriületuspiirangud. Nendes punktides saavad piiri ületada ainult Venemaa ja Soome kodanikud.

Ehkki retoorikas leebe, on Soome kaitse on üles ehitatud nii, et tõrjuda idast lähtuvat agressiooni.

Soome ja Rootsi staatus muutuvad NATO jaoks järjest olulisemateks faktoriteks. Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse kõrgetasemelise neliku Wesley Clarki, Jüri Luige, Egon Rammsi ja Richard Shirreffi hiljutine raport on pühendatud Balti riikide aitamisele võimalikus kriisiolukorras ning Rootsi ja Soome käivad kalkulatsioonidest mitut puhku läbi. Rapot tunnistab, et ilma nendeta napib NATO-l meie piirkonnas strateegilist sügavust.

Samal ajal ei saa öelda, nagu oleks üksnes Eestil vaja Soomet NATO-sse või NATO-l Soomet, et iseend tugevdada. Ehkki retoorikas leebe, näeb Soome kaitseplaneerimine ju samuti Venemaa agressiivsust ja põhjanaabrite kaitse on üles ehitatud nii, et tõrjuda idast lähtuvat agressiooni. Soome on häiritud Venemaa musklinäitamistest. Ja Soome kaitsejõudude viimase aja koostöö USA-ga eriti just õhujõudude küsimuses on silmatorkav muutus.

Soome poliitikute hulgas on NATO-sse suhtumine soojenenud, seda osalt Venemaa agressiivsuse tõttu. Eesti teeb õigesti, kui püüab Soomet NATO-sse kaasata, sest kõigest hoolimata on NATO seni võimsaim kaitseühendus, mis suurendaks ka Soome heidutust märgatavalt. Kuid Soome poliitika on konservatiivne ja kiiret arengut ei tasu siit liialt loota.