Sotside tõusu põhjustest rääkides võib nõusse jääda erakonna juhi Sven Mikseriga, kes ütles, et teistes erakondades on viimasel ajal olnud kriise ja skandaale, kuid sotsid on suutnud hoida enda renomee puhtana. Samuti võib nõustuda politoloog Alar Kilbiga, kelle sõnul on SDE tõusnud rahulolematuse ja protesti väljendamise sümboliks. Kolmandaks tuleb lisada, et opositsioonis on puhast renomeed hoida lihtsam kui võimul olles.

Ent järgmised kohalikud valimised on alles rohkem kui aasta pärast, 20. oktoobril 2013, ja järgmised riigikogu valimised 2015. aastal. Seda arvestades on veel vara Mikserile järgmise peaministri aumärki rinda riputada.

Sotside tulevase valimisedu poolt räägib asjaolu, et sisekriisid ja skandaalid ei ohusta eriti nende kõrgele tõusnud populaarsust, kuni nad pole Toompeal või Tallinnas võimu juurde pääsenud. Küllap valimiste eel tuleb ette ka luukerede otsimist, aga aastaid võimu ja raha jaganud erakondadele on luukeresid ja osale valijatele vastukarva tegusid kogunenud kindlasti rohkem kui valdavalt opositsioonis istunud sotsidele.

Veel räägib sotside poolt see, et n-ö kõrgliigasse tõusnud reiting võib julgustada nende poolt hääletama inimesi, kes varem kartsid, et hääl läheb kaotsi, kui see anda riigikogust väljajäämise piiril kõikuvatele erakondadele nagu rohelised ja oma halvematel päevadel ka sotsid. Ka Keskerakonna sisekriis on vesi sotside veskile, kui see edasi vindub. Isegi osa seni Reformierakonna poolt hääletanuid võib astuda sotside leeri, kui nad enam Savisaare võimule pääsemist kartma ei pea.

Sotside edu vastu räägib see, et järgmiste valimiste eel võtavad konkureerivad erakonnad üles hoopis teised tuurid kui praegu, mil võimu käest libisemine ei ole veel vahetu oht. Mikser räägib praegu oma erakonna kiituseks, et see pole tegelenud populistlike algatustega nagu kodukuludest vabastamine, lastevanematele valimistel lisahääle andmine või tasuta bussisõit. Paraku ei pruugi tasakaalukas taktika olla edu pant valimistel, suuresõnalised sotsiaaldemokraatlikud lubadused aga võivad jällegi viia osa populaarsusest.