Savisaar ise on lükanud ümber levinud arvamuse, nagu lubanuks ta tollal poliitikaga hüvasti jätta. Ent lõpuks võib ikkagi juhtuda, et sunnitud taandumine saab tõesti teoks.

Vähemalt teeb kaitsepolitsei enesekindlat nägu. Neli väidetavat kuriteoepisoodi viitavad, et minnakse n-ö kindla peale. Uurijate väitel on altkäemaksud liikunud nii sularaha, ülekannete kui ka muude hüvedena. Küllap on materjali kogutud kaua. Ainuüksi tõsiasi, et ei taotletud Savisaare vahistamist, viitab, et ilmselt oli kõik, mis vaja, juba olemas. Kahtlustatav ei saa enam uurimise käiku mõjutada.

Mitu varasemat keskerakondlaste vastu suunatud juhtumit on koost pudenenud või muutunud farsiks.
Muidugi võib kapo enesekindlus kaduda. Mitu varasemat keskerakondlike parteilaste vastu suunatud juhtumit on koost pudenenud, nagu katse mõista süüdi Tallinna abilinnapea Vladimir Panov. Või muutunud farsiks, nagu kahe läbiotsimise tulemusena leitud 500 eurot, mis justkui jõudsid Keskerakonna arvele seadusvastaselt (see kriminaalasi lõpetati).

Ometi lubab ainuüksi tõsiasi, et kaitsepolitsei söandas minna kõige kõrgema ešeloni kallale, eeldada seekord paremat ettevalmistust ja kindlamat veendumust.

Kaitsepolitseist on saanud selle aasta tegija ja korruptsioonist peale pagulaste tänavune märksõna. Kui mõni nädal tagasi klõpsatasid käerauad pigem Reformierakonnaga seostatavate Tallinna Sadama juhtide käte ümber, tõmbas see pinna jalge alt ühel Keskerakonna toetajate põhiargumendil, et kapot kasutatakse poliitilisteks tellimustöödeks. Mis muidugi ei takistanud parteid uuesti sedasama väitmast.

Eesti on siiani saanud uhkeldada üsna kõrgete kohtadega Transparency Internationali korruptsioonitajumise registris. See aasta tähendab kindlasti tõsist kukkumist. Ent kaugemale tulevikku vaadates on kindlasti parem vähkkasvaja välja opereerida kui tema tõttu pärast aastatepikkuseid kannatusi ja enesepettust ikkagi alla vanduda. Peaasi on teha seda puhtalt, nii et pärast kohtuotsust ei jääks kahtlustki, et kurjategijad said teenitud karistuse ja õiged jäid õigeks.