Ei, see seadus ei puuduta üksnes meediat, vaid tervet ühiskonda laiemalt. See pärsib ennetavate trahvide abil kodanike julgust end vabalt väljendada. Iga kriitilist hinnangut sisaldav ütlus võib saada kohtult hinnangu, et tegemist on „ebakohase väärtushinnanguga”, mille eest tuleb karistada ennetava trahviga. See ei puuduta üksnes ajakirjandust, mis kirjutab iga päev võimukandjate kuritarvitustest, vaid võib puudutada isegi tänaval meelt avaldavat pensionäri, kes nimetab näiteks pensione kärpinud peaministrit röövliks.

See seadus annab neile, kel on piisavalt raha, et palgata kogenud advokaat, võimaluse kaitsta end avaliku kriitika eest. See seadus aitab kaasa üldise enesetsensuuri ja hirmuõhkkonna kujunemisele – kui kriitikat tehes tuleb arvestada kõrgete trahvidega, pärsib see kodanikujulgust. See piirab demokraatiat ja sõnavabadust.

Eesti ajalehtede liitu kuuluvad liikmeslehed tahavad olla solidaarsed, toetades üksteist – ja kui vaja, ollakse valmis minema riigikohtu ja Euroopa kohtuni välja.

Eesti Päevaleht avaldab siin nende riigikogu liikmete nimed, kes hääletasid eile seaduse poolt: Rein Aidma, Robert Antropov, Peep Aru, Ivi Eenmaa, Ene Ergma, Igor Gräzin, Andres Herkel, Kaia Iva, Tõnu Juul, Helmer Jõgi, Raivo Järvi, Katrin Karisma-Krumm, Ene Kaups, Mari-Ann Kelam, Urmas Klaas, Elle Kull, Tõnis Kõiv, Tarmo Kõuts, Mart Laar, Väino Linde, Lauri Luik, Maret Maripuu, Silver Meikar, Marko Mihkelson, Tatjana Muravjova, Leino Mägi, Tarmo Mänd, Erki Nool, Mart Nutt, Liisa-Ly Pakosta, Kalle Palling, Keit Pentus, Jaanus Rahumägi, Mati Raidma, Urmas Reinsalu, Rain Rosimannus, Paul-Eerik Rummo, Taavi Rõivas, Jaak Salumets, Erik Salumäe, Sven Sester, Imre Sooäär, Marek Strandberg, Terje Trei, Margus Tsahkna, Peeter Tulviste, Toomas Tõniste, Ken-Marti Vaher, Lauri Vahtre, Trivimi Velliste, Harri Õunapuu. Poolt hääletasid seega IRL, Reformierakond ja (kaalukeelena) Marek Strandberg rohelistest. Vastu olid sotsiaaldemokraadid, mõned rohelised ja fraktsioonidesse mitte kuuluvad saadikud.

President Ilves, kutsume Teid seda seadust mitte välja kuulutama, sest selle rakendamine võib tähendada lõppu Eesti senisele 18 aastat kestnud eduloole.