Kuigi juriidiliselt võib Merel õigus olla, kui ta nimetab ligi poolte tapamaja töötajate aktsiooni ebaseaduslikuks tööseisakuks, ei anna see talle veel moraalset õigust. Eile n-ö hoiatuseks vallandatud kolmest töötajast kaks olid ettevõttes töötanud üle 20 aasta. Seepärast on raske uskuda, et tegu oli halbade töötajatega, põhjendagu Mere vallandamist kuidas tahes. Pigem panustasid juhid staažikate töötajate palka pikka aega mitte tõstes küüniliselt sellele, et ega nad nagunii mujale tööle lähe.

Töötajate nõudmiste vastu jäigale positsioonile asumine süvendab probleemi. Kodurahu säilitamise nimel tuleb kohalikku tööjõudu väärikalt kohelda ja tasustada. Odavas võõrtööjõus peamise päästerõnga nägemine toob lisapingeid, mitte majanduslikku õitsengut.

Ettevõte on asunud jäigale positsioonile – vallandatud töötajaid tagasi ei võeta, „dialoogi” peetakse mässama hakanud töötajatele hoiatusi vormistades –, kuid niimoodi pigem süvendatakse probleemi. Tööjõuta ettevõte ju hakkama ei saa ja „streigimurdjate” leidmist praegune tüli lihtsamaks ei tee. Eile postitati sotsiaalmeediasse juba ka üleskutseid mitte osta Rakvere Lihakombinaadi tooteid. Praeguste sündmuste mõjul võib ettevõttes tekkida ametiühing, mis tähendab, et varsti seisab juhtkond palgaläbirääkimistes ja töösuhetes vastamisi senisest tugevama jõuga.

Nagu paljud teisedki Eesti ettevõtjad, usub Mere, et ettevõtte mured lahendaks võõrtööjõu palkamise lihtsustamine. Suuremat palka nõudvate kohalike asemele ja kõrvale toodaks siis Eestist vaesematest riikidest inimesi, kes on nõus alampalgalähedase tasu eest tööd tegema. Mõnel juhul, näiteks hooajatööde puhul, võib see olla põhjendatud. Ent see, kui ettevõtted näevad võõrtööjõus peamist päästerõngast, ei tõota majanduslikku õitsengut. Pikemas perspektiivis oleks see lisaprobleeme sünnitav lahendus.

Kodurahu säilitamise nimel tuleb ka kohalikku tööjõudu väärikalt kohelda ja tasustada. Rakvere Lihakombinaat kuulub Soome juurtega HKScani kontserni, mille peakontoris peaks vastav oskusteave olemas olema.

Ebaseaduslik streik Rakvere Lihakombinaadis
Peep Peterson, Eesti Ametiühingute Keskliidu juht (Facebook)

Spontaanne streik [Rakvere lihakombinaadis – toim] on tsiviliseeritud läbirääkimiskultuuri puudumise, sealhulgas ametiühingute tõrjumise vili. Ma ei kiida [streigi] ebaseaduslikkust heaks, aga ei kiida heaks ka tööandja absurdseid jõuvõtteid ja ettevõtte suutmatust kollektiivselt läbi rääkida.

Janno Järve, majandusteadlane, uuringukeskuse Centar partner (Facebook)

Ametiühingud on asi omal kohal, aga seda ikka eeldusel, et asju tehakse seaduslikult. Kui ebaseaduslik streik on asi, mis saab ametiühingute keskliidu poolehoiu, siis pole imestada, et iga tervemõistuslik ettevõtja võitleb kõigi vahenditega ametiühingu tekkimise ja kollektiivsete läbirääkimiste vastu.