Paadunud seadusrikkujad jätavad trahvid endiselt maksmata, tõusku need või mitte.

Tulevast aastast trahvimäära 2,5-kordistamise kavatsusel on ka üks palju vahetum viga. Nimelt on viimastel aastatel umbes viiendik politsei määratud trahve – umbes kaks miljonit eurot aastas – jäänud laekumata. Põhjus on emb-kumb: kas inimesel polegi trahvi maksmiseks raha või on ta maksmisest kõrvalehoidmise proff. Paljuski võrdub trahvide tõstmine seega maksejõuliste ja seaduskuulekamate inimeste lisamaksustamisega ning vähese sissetulekuga inimeste kibestumise suurendamisega. Paadunud seadusrikkujad aga jätavad trahvid endiselt maksmata, tõusku need või mitte.

Mõnel elualal – näiteks liikluses – on ka see probleem, et politsei fikseerib ainult väikese osa rikkumisi. Nii riigieelarve kui ka seaduskuulekuse seisukohast oleks siin trahvide tõstmise asemel otstarbekam suurendada vahelejäämise tõenäosust. Selleks pole isegi vaja nappivat inimjõudu, vaid saab kasutada moodsaid tehnilisi vahendeid.

Rikkujate sagedasem tabamine, võla pahatahtlikelt trahvivõlglastelt tõhusam sissenõudmine ning trahvisummade otsesem sissetulekuga sidumine on sammud, mille riik peaks astuma enne trahvimäärade üleüldist tõstmist.