Muidugi polnud küberkaitse Eestis tundmatu ka enne pronksiööd, vastasel korral poleks riik ja pangad mitu nädalat kestnud küberrünnakutele edukalt vastu suutnud seista. Juba 2004. aastal oli Eesti alustanud tegevust Eestisse NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rajamise nimel. 2007. aastal Eestile koondunud rahvusvaheline tähelepanu võimaldas projektiga hoopis uuel kiirusel edasi liikuda ning juba 2008. aastal alustaski nimetatud keskus Tallinnas tegevust. Sama hoovus toetas Eestit ka selles, et Euroopa Liit otsustaks rajada oma IT-agentuuri peakorteri Eestisse – see alustab Tallinnas tegevust tänavu suvel.

Praegu põhineb Eesti kui IT-eesrindlase rahvusvaheline maine ikka endiselt Skype’il ja küllap jääb veel pikaks ajaks nii, sest ei küberkaitsekeskus ega IT-agentuur pole laiatarbekaup. Kuid igal juhul on nad teretulnud tugevdus Eesti IT-mainele.

Osa IT-ettevõtjaid on väljendanud kartust, et agentuur hakkab Eesti ettevõtete paremaid töötajaid üle ostma, kasvatades nii selles sektoris valitsevat tööjõupuudust kui ka palganumbreid. Nii võib tõesti minna, aga samal ajal tõmbavad küberkaitsekeskus ja IT-agentuur siia ka väliseksperte. Mõned tulevad siia pikemaks ajaks tööle, paljud käivad lühiajaliste töölähetuste korras läbi. Igal juhul tähendab see Eestile varasemast kesksemat asukohta infotehnoloogia kiirteel. Erinevalt avalikust sektorist Eestil küberkaitsealaste äride edulugusid rääkida ei ole, aga nüüd on šansid nende tekkimiseks suuremad kui varem.

Nagu peaaegu igal alal, kehtib ka küberkaitse vallas tarkus, et loorberitele puhkama jääda ei tasu. Näiteks Eesti 2007. aasta kogemus ei ole nüüd enam päris asjakohane – nagu võite lugeda kõrvalolevast intervjuust riigi infosüsteemi ameti juhi Jaan Priisaluga, olid Eesti-vastased küberrünnakud mässuga kaasnev nähtus, 2011. aasta araabia kevade sündmustes aga oli internet juba sündmusi valla päästev nähtus. NATO ja EL-i IT-asutuste rajamine Eestisse on loonud head eeldused, et meie küberkaitse oleks edaspidigi kõrgel tasemel ning me võime suuremate hirmudeta oma harjunuks saanud e-eluviisi jätkata.