Suutmatus sallivuse, rassismi ja erinevuste austamise teemal liialdustesse langemata sõna võtta ei ole ainult Lobjakase viga, vaid laiem probleem. Aga kontekstis, kus rahva mure oma turvalisuse ja tuleviku pärast on suur, tähendab kaasmaalaste kergekäeline kuulutamine vihakõnelejateks paremäärmuslastele poolehoidjate kasvatamist. Liberaalne maailmavaade saab nüüdses maailmas lüüa, kui ta veenmise asemel solvab.

Liberaalne maailmavaade saab nüüdses maailmas lüüa, kui ta selgitamise ja veenmise asemel solvab.

Tänases Eesti Päevalehes tutvustame avaliku arvamuse uuringut, mis näitab, et Eesti elanikud on segaduses – 23% vastanuid ei oska öelda, keda poliitikutest usaldatakse kõige rohkem, ning 23% ei usalda kedagi. Häid vastuseid rahva eksistentsiaalsetele muredele pole ükski poliitiline jõud suutnud pakkuda. Meie kõigi pikaajalistes huvides on, et praegu ei raisataks jõudu vastandumisele, vaid otsitaks praktilisi lahendusi.

Mõne aja eest ETV-s linastunud Norra teleseriaalis „Lilyhammer” oli tore stseen sellest, kuidas erinev maailmavaade ei pea välistama inimeste head läbisaamist igapäevaelus. Aafrikast Norrasse paremat elu otsima tulnud homoseksuaalne Balotelli on võitnud eksmafiooso Frank Tagliano lugupidamise oma koka- ja lauluandega. „Kallis vennapoeg! Midagi imepärast on juhtunud siin külmas põhjas. Lõpuks leidsin sõbrad. Nad ei armasta mustanahalisi ja nad ei armasta ka homosid, aga nad lihtsalt ei saa muud moodi kui armastada Balotellit,” kirjutab mees kodustele.