Pikas plaanis peaks meid kliimasoojenemise väljakannatamatuks muutumise eest kaitsma rahvusvaheline koostöö, mille viimaseks väljenduseks on 2015. aasta Pariisi kliimalepe. Selle õnnestumise peale ei saa kahjuks 100% kindel olla. Näiteks Donald Trump tahab „parema diili” tegemiseks (kliimaga?) USA leppest välja tõmmata ja ega ka ülejäänud 196 leppega ühinenud riiki tee alati kõike seda, mis lubatud.

Õnneks saab kliimamuutusega kohanemiseks üht-teist ära teha kohalikul ja isiklikul tasandil – (taas)õppides arvesse võtma looduse jõudu.
Õnneks saab kliimamuutusega kohanemiseks üht-teist ära teha kohalikul ja isiklikul tasandil. Ilmastikunähtustest põhjustatud kahjude kasv maailmas ei tule üksnes neist nähtustest endist, vaid ka sellest, et üha enam inimesi ja ehitisi jääb nende teele ette – neid lihtsalt on rohkem ja tihtipeale ei oska (tihedalt asustatud aladel ka ei saa) inimesed enam looduse jõuga arvestada. Tegelikult peaks sellega hakkama hoolikalt arvestama – näiteks linnades asfalteerimisega piiri pidama, et veel oleks, kus pinnasesse imbuda, rajama avalikke veevõtukraane, et inimestel oleks palavatel päevadel vesi käepärast... Kasutamata võimalusi ja unustatud tarkusi on palju.