Kuid kas Estonian Airil üldse on selline valikuvõimalus? Kuni valitsus pole esitanud lennufirmale riigiabi tagasi maksmise nõuet, on firma maksejõuline. Euroopa Komisjoni laupäevane teade aga ütleb ühemõtteliselt: „Komisjoni korralduse alusel peab Eesti riiklikult lennuettevõtjalt Estonian Air tagasi nõudma siseturuga sobimatu abi.” Ligikaudu 85 miljoni euro (pluss intressid) suuruse nõude saamine muudaks Estonian Airi kohe püsivalt maksejõuetuks. Ja äriseadustik ütleb: „Kui likvideeritava aktsiaseltsi varast ei jätku võlausaldajate kõigi nõuete rahuldamiseks, peavad likvideerijad esitama pankrotiavalduse.”

Otsustajad õigustavad suuri kulutusi söakalt, aga töötajate nõuete puhul poevad reeglite taha peitu.
Juristid on kindlasti võimelised formuleerima rohkem kui kaks erinevat arvamust selle kohta, kas Euroopa Komisjoni otsus kohustab valitsust tegevust lõpetavale Estonian Airile riigiabi tagasi maksmise nõude esitama või ilmtingimata siiski ei kohusta. Enamikule võlausaldajatele oleks ilmselt kasulikum, kui riik oma hiigelnõuet ei esitaks, aga lennufirma töötajate puhul on seis segane, sest ettevõtte juhtkonna eilse tõlgenduse kohaselt võimaldab likvideerimine töötajad koondamistasust ilma jätta. Huvitav tõlgendus, sest olgu likvideerimine või pankrot, tööstaažist sõltuvale koondamishüvitisele on töötajal igal juhul õigus. Likvideerimise korral maksab selle ettevõte, pankroti korral töötukassa. Töötukassast hüvitise maksmise korral kehtiksid paraku piirmäärad, mis jäävad pilootide palkadele suurelt alla.

Üks majandusministeeriumis istuvate Eesti lennunduse arhitektide rahustavaid lubadusi – Estonian Airi töötajad saavad täieliku koondamistasu – hakkab seega juba varisema. Väga ebasoliidne ja ka ebaõiglane, kui meenutada, et uude lennufirmasse panemiseks riik 40 miljonit eurot leidis, samuti 100 000 eurot lennufirma eelmisele juhile Tero Taskilale lahkumishüvitise maksmiseks. Lennundusärisse kümnete miljonite eurode kütmist õigustavad kõik otsustajad söakalt, aga töötajate nõuete puhul poevad vaguralt reeglite taha peitu.