Pilk ajalukku: isadepäeva idee autor oli Ameerika kodusõja veterani William Jackson Smarti tütar Sonora Smart Dodd, kes oli 16-aastane, kui tema ema sünnitusel suri. Koos isaga hoolitses tütar nelja noorema venna eest. Aastal 1910 tähistatigi Ühendriikides Sonora Smart Doddi algatusel esmakordselt isadepäeva.

Viimase saja aasta jooksul on isadepäeva hakatud tähistama mitte üksnes Ühendriikides, vaid ka paljudes teistes maailma maades. Samal ajal on viimase sajandi jooksul muutunud soorollid – naised on üha enam astunud tööturule, mehi võib aga üha enam näha tänaval lapsevankrit lükkamas. Selle poo­lest jääb Eesti veel vähemalt Põhjamaadele tublisti alla: nagu kirjutas kolmapäevases Eesti Päevalehes sotsiaalministeeriumi analüütik Liina Järviste, kasutab Põhjamaades lapsepuhkusele jäämise võimalust 90% isasid, Eestis oli neid mullu vaid viis protsenti.

Kahtlemata pole lapsepuhkusele jäämine ainus indikaator, mille alusel hinnata ühe või teise ühiskonna meeste – või ühe või teise konkreetse isa – osalemist laste kasvatamises. Ometi usutakse, et lapse heaolule ja arengule mõjub hästi mõlema vanema võrdne hoolitsus.

Ent paralleelselt soorollide muutumisega ja sellega, et meedia kultiveerib „pehme mehe” ideaali, kes võtab osa kodutöödest ja hoolitseb laste eest, on hakanud suurenema ka nende meeste osakaal, kes oma laste eest üldse hoolt ei kanna. Eestis on tuhandeid mehi, kes hoiavad kõrvale oma lastele elementaarse elatise maksmisest – ja ka jutud riikliku elatisraha fondi loomisest on jäänud tühjaks lubaduseks.