Ent seegi osakaal on nii suur, et geimivõit ähvardab hoolimata Sõerdi võidetud punktist minna Keskerakonnale. Seda enam, et neljal valimiste-eelsel päeval võib maksu- ja tolliamet – kui ta töötab varasemate aastate rütmis – jõuda tagasimakse teha ligi paarisajale tuhandele inimesele.

11 kuu töötasude seisuga terendas võimalus tulumaksu tagasi saada 506 000 inimesele ja juurdemakse ähvardas 57 000 inimest. Potentsiaalne tagasimakstav summa oli 129 miljonit eurot, juurdemakse 11 miljonit eurot. Ent see pilt on puudulik, sest osal inimestel lisandub deklaratsioonile veel muid tulusid, mis võivad tulumaksutagastuse ära süüa, osa aga deklareerib maha arvatavaid kulusid, mis võivad nad juurdemaksest vabastada.

Igatahes 2018. aasta 11 kuu andmed ei erine terve 2017. aasta tulemustest mitmekordselt, nagu tulumaksureformi ümber käiva kära põhjal võiks arvata. 2017. aasta eest sai kokku 92 miljonit eurot tagasi 481 000 inimest, aga juurde pidi 33 000 inimest maksma kokku 41 miljonit eurot. Lõplik koondtõde tulumaksureformi võitjatest-kaotajatest selgub kahjuks alles augustis, kui maksuametil valmib tuludeklaratsioonide kokkuvõte.

Sisuliselt saate tagasi valitsusele antud laenu. Valimisotsust tehes lähtuge rohkemast kui tundest, mille tekitab maksuraha tagasi saamine.

Inimesed, kes saavad tulumaksutagastuse, võiksid selle eest esimeses järjekorras õnnitleda iseennast, sest sisuliselt saate te tagasi valitsusele antud laenu. Valimisotsust tehes lähtuge ikka rohkemast kui tundest, mille tekitab maksuraha tagasi saamine.