Muidugi, teatud tootlikkuse tasemest kõrgemale tõusmine ongi äärmiselt keeruline ja lihtsam öelda kui teha. Ent probleem on selles, et riigikontrolli hinnangul pole meie tootlikkuse tase Euroopa Liidu keskmisega võrreldes kuhugi liikunud. Seisame paigal. Riigikontroll juhib oma vastses raportis tähelepanu ka Eesti tööjõu seisukorrale. Ja mitte esimest korda. Paraku on nende saatus enamasti ignoreerituks jääda. Meie peamine võimalus on rakendada tööle need, kes praegu ei tööta – iseäranis suur hulk mittetöötavaid ja mitteõppivaid noori.

Inimestel on võimaliku töötajäämise ennetamiseks liiga vähe võimalusi võtta täienduskoolitusi.

Eestis on räägitud Taani eeskujul tööjõuturu paindlikust turvalisusest, kuid Taani puhul tähendab see kulukat täiendus- ja ümberõppe süsteemi. Taani majandus pole probleemideta, kuid meiega võrreldes saavad sealsed inimesed tööalast täiendusõpet tõesti tihedamini.

Riigikontroll osutab, et meie noored kipuvad õppimist – ka kutsekoolis ja kõrgkoolis õppimist – sageli pooleli jätma. Sellel on sotsiaalmajanduslikke põhjusi, mis sunnivad noori liiga vara tööle, tihtilugu sellisele, mis pole seotud erialaga ega paku kuigi suuri arenguvõimalusi. Aga üks probleem paistab Eesti puhul veel silma. Paljusid täienduskoolitusi saab inimene võtta alles siis, kui ta on juba töötuks jäänud. Veel tööl käies peaks ta nende eest maksma, kuid tihti maksavad näiteks kutsekoolide pakutavad kursused 400–500 eurot. Seega on inimesel liiga vähe võimalusi oma haavatavust tööjõuturul vähendada ja võimalikku töötajäämist ennetada. Kui ehitaksime kutseharidussüsteemi ümber, nii et oleks senisest rohkem võimalusi paindliku ajagraafikuga vormideks, võiks see tähendada uusi võimalusi nii õpingud katkestanud noortele kui ka vanematele õppijatele, kes teavad, et neil tuleks õppida uusi oskusi. Tööturu vajadusi on raske aimata, osutab riigikontroll. Seega saab vastus ilmselt peituda ainult inimeste mitmekülgsuses, mis võimaldab halvemates oludes tegevusala vahetada. Valitsusel võiks riigikontrolli kuulata, et mõne aasta pärast ei peaks jälle sama kriitikat kannatama.