Anda positiivne A- ja B-dopinguproov, kuid saavutada seejärel spordiarbitraažis (CAS) võistluskeelu tühistamine on väga haruldane juhtum. Tuleb tunnustada Veerpalu enda, treener Mati Alaveri ja paljude aitajate meelekindlust, sest kaheaastase dopingusaaga algul paistis olukord olevat üsna rõõmutu. Nüüd on võit käes kõigi reeglite järgi ja põhjalikult läbikaalutuna. Vähemalt mingi osa Eesti suusatamise mainekaost on sellega tasa tehtud.

Spordisõpradena oleksime me siiski tahtnud kuulda ühesemat otsust kui see, mis tuli. Oleksime tahtnud kinnitust, et kasvuhormooni pole kuritarvitatud parema sportliku tulemuse saavutamise nimel. Selle asemel kuulsime: „Kokkuvõttes märkis paneel, et selle juhtumi puhul oli palju faktoreid, mis kaldusid osutama, et kuigi Andrus Veerpalu tegelikult manustas kehavälist kasvuhormooni, ei või FIS-i antidopingu reegleid tema puhul pärast apellatsiooni enam rakendada protseduurivigade tõttu, mis leiti piirmäärasid puudutavate WADA uuringute statistilises pooles.”

Seega, küsimus on testimise vigasuses ja tõendite mittekehtivuses, hormoonitarvitamist kaldub arbitraaž uskuma, aga ei pea tõendatuks. Niisiis pole võit kahjuks plekitu ja isegi hetkel, mil eestlased rõõmustavad, jääb rahvusvaheliselt meie suusatamise mainele mõneks ajaks kehvavõitu maine. Kahjuks jääb pikalt meelde ka see, kuidas Eesti suusategelased käitusid saaga vältel just nõnda, nagu oleksidki nad süüdi.

Veerpalu dopinguvõitluse puhul ilmnes Eesti ühiskonnas paar muret tekitavat mõttesuunda. Esiteks, et keelatud aineid võibki tarvitada, sest kõik teevad ju nii. Teiseks, peaasi on mitte vahele jääda. Justkui sobiks meile võit iga hinna eest ja dopinguküttimine oleks tarbetu kiusamine. Nii see kindlasti ei ole ega tohigi olla. Dopingukontrolli on vaja, et sporti ohjes hoida ning publiku lemmikute tervist ja elu kaitsta. Vastasel juhul väljuks olukord suure tõenäosusega kontrolli alt. Tõhus dopingukontroll on oluline ka juhul, kui nende küüsi jääb mõni eestlaste lemmik. Loodetavasti leiab Veerpalu jõudu jätkata suusamaailmas, nüüd juba toetavates
rollides.