Ukrainat ees ootavad perspektiivid pole meeldivad. Ettepanekud Krimmis massiliselt Venemaa passe väljastada ja suur sõjaväeõppus korraldada meenutavad liigagi stsenaariume, mis eelnesid Gruusiasse tungimisele. Otsest sõjalist ohtu ei maksa liiga tõsiselt võtta, kuid pole kahtlusi, et Moskva kavatseb poolsaarel õhutada separatistlikke meeleolusid. Mõjukust lisab laevastikubaas Sevastopoli sadamas.

Laiemalt taandub võitlus Ukraina pärast kahe süsteemi heitlusele. Putini autoritaarne valitsemismudel, mida viljeles Viktor Janukovõtš, ning euroopalik demokraatia – kui tahes vaevaliselt ta ei tuleks. Demokraatide kannakinnitamine Ukrainas näitaks ühtlasi Venemaale, et mis võimalik Kiievis, on tehtav ka Moskvas.

Hoolimata võidust barrikaadidel on oomenid euroopalikku Ukrainasse uskujate vastu. Uue valitsuse moodustamine käis parlamendis peaaegu sama räpaselt ja kulisside varjus kui oranži revolutsiooni järgsed kisklemised. Läänemeelsetel pole ühtegi teistest peajagu suuremat juhti. Olemasolevaid üritavad juhtida või tõkestada oma äri pärast mures olevad oligarhid. Parimaidki katseid riiki ausalt juhtida tõotab nullida korruptsioon. Pole märki, et võistlev demokraatia ehk reaalne heitlus eri parteide vahel võiks niipea juurduda Ida-Ukrainas.

Raske on ka ennustada, kuidas reageerivad jõu edukast kasutamisest maigu suhu saanud nuiamehed, kui parlamendi otsused neile ühel hetkel ei meeldi. Valikud, kuidas tagada sisuliselt pankrotis riigis juba lähikuudel pensionide ning palkade väljamaksmine, pole ükski meeldivate killast.

Ometi kumab Ukraina jaoks praegu üldse parim võimalus pärast seda, kui Janukovõtši võimuletulek eelmise revolutsiooni saavutused sisuliselt nullis. Euroopa poliitikud armastavad öelda, et Ukrainas otsustatakse ka Euroopa saatus. Nüüd on aeg minna jõuliselt üle sõnadelt reaalsetele tegudele. Alustades toetusfondist Ukraina esmaste vajaduste katteks. Aga ennekõike tuleb saata Ukraina rahvale selgeimast selgeim sõnum: teie praeguseid pingutusi kroonib koht euroliidu rahvaste seas. Mujal Euroopas on europerspektiiv teinud imesid. Ent samamoodi vajab oma Ukraina-perspektiivi ka Euroopa Liit.