Ehkki Eesti Päevaleht mõistab Ossinovski suunamisel aetud liiga kiire aktsiisitõstmise hukka, on õigus ka neil, kes ütlevad, et formaalselt kerkivad maksud ikkagi valitsuse teise liikme, kõnealusel juhul IRL-i kuuluva Toomas Tõniste juhitava rahandusministeeriumi algatusel. Ja viimaks peavad andma rahalistele koormistele rohelise tule koalitsioonisaadikud riigikogus.

Ärge hajutage vastutust! Kahjulikes maksuotsustes oli süüdi kogu valitsus, sest teised oleksid pidanud Ossinovskit tasakaalustama.

Sisuliselt on tegemist siiski valitsuse kollektiivse otsusega ja koalitsioonilepingu täitmisega. Kuid praegu jääb vägisi mulje, et teiste erakondade esindajad vaatavad Ossinovski praadimist ükskõikselt pealt ja lasevad tal kogu tule enda peale võtta. Peaminister Jüri Ratas küll lausus paar sõna oma valitsuse ministri kaitseks, kuid see oli pigem kriitika tõrjumine kui üheselt mõistetav õla allapanek.

Teine loogiline võimalus on, et Ossinovskit ei tahetagi kaitsta. Sel aastal esialgu plaanitust vähem tõstetud alkoholiaktsiis ja nüüd juba nii pea- kui ka terviseministri enda suust kõlav soovitus järgmisel aastal maksutõus ära jätta räägivad enda eest. Kuid milleks siis lasti ühel osalisel seni nii vabalt tegutseda?

Kui ikka rahandusminister näeb, et valitsuspartneri jõulised lükked tekitavad tema tabelitesse puudujäägi, peaks ta lööma rusika lauale ja teatama, et tema kui kulude-tulude klapitaja seda ei luba.

Ei saa öelda, et probleemid oleksid ilmnenud ootamatult. Eelmine IRL-i ridadesse kuuluv rahandusminister Sven Sester väljendas juba üle-eelmisel aastal muret piirikaubanduse pärast. Tõniste tunnistas enne eelarve vastuvõtmist otsesõnu, et ta ei mõista, miks neid aktsiise tõstetakse. Ometi lasksid nad kahjulikud otsused läbi.

Praegu pööravad Ossinovski partnerid aga pilgud kõrvale ning näivad lootvat, et ehk hajub vastutus kuidagi iseenesest. Näiteks rahakotti haldava IRL-i puhul on see sümptomaatiline. Reljeefsete ja vastuoluliste algatustega astub teinekord esile justiitsminister Urmas Reinsalu, kuid erakonna juht Helir-Valdor Seeder väldib otseses riigivalitsemises osalemist üldse.

Nõnda meenutab valitsus taburetti, mille jalad on kõik eri pikkusega. Sotsid ajavad üht teemat, Keskerakond vaatab väikese partneri kõrvetamist ükskõikselt pealt ja IRL takseerib silmi vidutades seina. Kuni valitsus pole valmis oma otsuste eest ühiselt vastutama, lähevadki läbi ka niisugused vildakad otsused nagu kümnete miljonite eurode maksuraha naaberriiki suunamine.