Eesti väitlusseltsi juures tegutsev faktikontrolöride tiim on kuni valimisteni iga päev valvel ja kontrollib poliitikute kahtlasemaid väiteid. Näitame punast neile, kes väidavad valet, aga viibutame näppu ka nende poole, kes mängivad tõe ja vale piiril.

Väitluskultuuri oluline vundament on argumentide toestamine faktidega. Selle põhimõtte laiema leviku eest seisab ka meie projekt.

Kutsume faktikontrolli ellu selleks, et aidata parandada Eesti poliitilist ja arutelukultuuri ning tuua kitsaskohad avalikkuse tähelepanu alla.

Seega kutsume faktikontrolli ellu selleks, et aidata parandada Eesti poliitilist ja arutelukultuuri ning tuua kitsaskohad avalikkuse tähelepanu alla. Loodame, et peale poliitikute ütluste tagajärgedega tegelemise avaldab see projekt ka ennetavat mõju. Tahame olla okas, millele astumist kartes jäetakse mõnigi temp tegemata.

Seega asetub faktikontroll samasse mõõtkavva vabaühenduste liidu EMSL juhitava valimiste valvurite, Eesti Päevalehe ja Tallinna ülikooli koostöös ilmuva valimisnõunike sarja ja teiste selliste algatustega.

Kuid on veel üks sarnasus. Ka faktikontrolli projekt on näoga rahva poole. Me soovime olla valijale hea abimees, aidata tal orienteeruda valimiseelses infomeres, vältida poliitikute seatavatesse lõksudesse langemist, märgata, küsida ja kriitiliselt mõelda. Aidata teha valimistel võimalikult kaalutletud ja objektiivsele infole tuginev valik.

Ühtlasi on meil palve kõigile lugejatele. Kui teile jääb silma või kõrva mõne poliitiku väide, mis tundub kahtlane, siis saatke info selle kohta aadressile faktikontroll@delfi.ee. Seiskem üheskoos selle eest, et tänavune valimiskampaania ja arutelu oleks varasematest kvaliteetsem, parandagem Eesti poliitilist kultuuri!