Kui vaadata ringi Ida-Euroopas, siis meie hõimuvelled ungarlased tunduvad Kremli lummuses olevat. Eesti küll ei vaja sellesse mõjusfääri uut sattumist.

Ilvese viibimine Punasel väljakul oleks vale signaal saatmine ukraina vabadusvõitlejatele. President on ise teraselt ütelnud: Putin on praegu nahast välja ronimas, et püüda luua paralleelset maailmakorda, mis eirab kõiki suuri pärast Teist maailmasõda sõlmitud tsiviliseeritud leppeid. See on tõesti mõjusfäär, millesse meil asja pole, ka mitte tseremoniaalselt.

Vladimir Putini askeldamised 9. mail on alati meenutanud 1936. aasta olümpiamänge, mida Hitler püüdis suureks propagandapalaganiks keerata. 2015 aasta 9. mai paraadil saab olema küljes erakordselt kange umbes samalaadne hõng. Kreml fetišeerib elu eest võitu fašismi üle, kuid erineb ise vaid nüansside poolest 1936. aasta Saksamaast. Kui mälu värskendada, siis MRP sõlmimise ajal oli Moskva enam kui nõus tegema fašistidega tihedat koostööd Euroopa jagamiseks omavahel. Tuleva aasta lavastus saab olema vastikult valske.

President Ilves tunneb Moskva valesid hästi. Nii NSV Liit kui ka tänapäeva Venemaa on süstemaatiliselt ajanud sellist joru, nagu eestlased oleksid olnud 20 miljoni inimese hulgas, kes kaotasid elu NSV Liidu õilsas võitluses Saksamaa vastu. Eesti oma suur faktipõhine narratiiv sedastab aga, et kaks röövlit tungisid meile kallale möödunud sajandil, ning selles meeletus verevalamises surma saanud Eesti kodanikud olid nii hitlerliku Saksamaa kui ka NSV Liidu ohvrid, koos Eesti Vabariigi kaotatud iseseisvusega.

Tuleva aasta 9. mail toimub Moskvas tavalisest veel suurem ja eriti groteskne propagandalavastus. Meie presidendil ei tuleks oma kohalolekuga selle õnnestumisele kaasa aidata.