Varem või hiljem tuleb Savisaarel teatepulk üle anda

Keskerakonna kongressini on jäänud alla kuu aja ning seisame vastutusrikka valiku ees. Mõistan inimesi, kellele tundub lihtne ja harjumuspärane minna edasi senise esimehe Edgar Savisaare juhtimisel. Ta on kahtlemata panustanud meeletult aega ja energiat Eesti iseseisvuse taastamisel ning riigi ja Keskerakonna ülesehitamisel. Oleme koos temaga ehitanud ja arendanud viimase 14 aasta jooksul ka Tallinna linna. Loomulikult peame austama minevikku, kuid mõtlema ka tulevikule. Varem või hiljem tuleb Savisaarel teatepulk edasi anda. Tean omast kogemusest, et Eesti pealinna juhtimine on enam kui täiskohaga töö, mille kõrvalt on ülikeeruline piisavalt tegeleda erakonna üleriigilise organisatsiooniga.

Keskerakond on elanud üle mitmeid raskeid aegu, kuid seisnud kindlalt nagu müür, tuginedes oma enam kui 15 000 liikme panusele. Ma usun, et Keskerakond tähistab ühel ilusal päeval ka oma 100. sünnipäeva, nagu seda on juba teinud 1906. aastal alguse saanud Soome Keskerakond. Loomulikult eeldab niivõrd pikas perspektiivis mõtlemine ka tõdemust, et igal edukalt läbi ajaloo püsinud erakonnal on olnud mitmeid erinevaid juhte. Igaüks neist oma käekirja, plusside ja miinuste ning selge panusega erakonna arengusse.

Nüüd ja praegu on aeg julgete otsuste langetamiseks. Käesoleval kongressil juhti vahetades jääb erakonnale piisavalt aega valmistuda 2017. aasta kohalikeks valimisteks ning seada selgeks eesmärgiks võita 2019. aasta riigikogu valimised. Hoolimata kõrgest toetusest ei ole Keskerakond suutnud alates 2003. aastast enam kordagi parlamendivalimisi võita ning on veetnud juba üle kaheksa aasta riigitasandil opositsioonis. Seetõttu on meil olnud pea võimatu edukalt kaitsta oma valijate ning kogu Eesti ühiskonna huve ja parandada inimeste heaolu.

Keskerakonnal tuleb tõusta taas valitsusse, et meie programmi ja Eestit edasiviivaid mõtteid reaalselt ellu rakendada. Ma pean silmas õiglasema maksupoliitika (astmeline tulumaks, traditsiooniline ettevõtte tulumaks jne) kehtestamist, tasuta ühistranspordi laiendamist kõikjale Eestisse ning läbimõeldud regionaalpoliitika toel maapiirkondade taaselavdamist.

Kadri Simson on ennast tõestanud

Keskerakonna esimehe kandidaat Kadri Simson on ennast tõestanud paljudes erinevates ametites. Teatavasti töötab ta juba aastaid Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe ning erakonna aseesimehena. Lisaks on ta neli aastat Keskerakonna peasekretärina edukalt korraldanud erakonna igapäevast tööd. Kadri Simson kuulub Keskerakonda alates 1995. aastast ning on 20 aasta jooksul ennast tõestanud tulihingelise ja põhimõttelise Eesti ning erakonna patrioodina.

Vajame värskust ja uut hingamist kogu Eesti poliitellu, mis meenutab juba aastaid kaevikusõda – Keskerakond juhib Tallinna linna ning Reformierakond riiki. Ühtlasi võidab kogu ühiskond, kui valime rohkem naisi juhtivatele kohtadele. Tänast Vabariigi Valitsust vaadates hakkab ausalt öeldes lausa piinlik. Üheteistkümne mehe kõrval on ministriportfell usaldatud ainult kahele naisterahvale ning Eesti ajalugu ei ole näinud ühtegi naispeaministrit ega -presidenti.

Keskerakonna delegaadid ei vali 29. novembril ainult erakonna esimeest, vaid määravad kogu Eesti poliitika lähituleviku.