1. Rahvastikukriisi lahendamine. Eesti elanike arvu taas tõusule viimine peab olema valitsuskoalitsiooni ja kõigi poliitikute prioriteet. Iga seaduseelnõu ja programmiline dokument nii kohalikul kui ka riigi tasandil peab lähtuma rahvaarvu kasvust. Meie riigil tuleb välja töötada terviklik ja toimiv perepoliitika, et julgustada noori oma peret looma ning toetada kõigi laste üleskasvatamist ja arengut. Samuti tuleb meil innustada kümneid tuhandeid välismaale tööle ja elama läinud inimesi kodumaale naasma.

2. Majanduskasvu elavdamine. Majanduse seisakust välja toomiseks tuleb kehtestada regionaalseid ja sektoriaalseid maksuerisusi, et toetada laiapõhjalist ettevõtlust ning töökohtade loomist kogu Eestis. Näiteks peame rakendama merendusettevõtete ettepanekuid, et tuua kaubalaevad tagasi Eesti lipu alla ning soodustama ettevõtlust maapiirkondades. Samuti tuleb kehtestada maksusoodustusi tootmisettevõtetele, et tõsta Eesti ettevõtete ekspordi konkurentsivõimet ja mahtusid.

3. Riiklike investeeringute teostamine. Me ei saa veel 25 aastat ainult rääkida Tallinn-Tartu maantee neljarealiseks ehitamisest, Rohuküla raudtee taastamisest ning Tallinna Linnahalli renoveerimisest. Meil tuleb hädavajalikud investeeringud riiklike vahendite ning mõistliku laenukapitali toel ära teha. Nii elavdame majanduskasvu, loome uusi töökohti ning tõstame Eesti inimeste elukvaliteeti.

4. Jäikade hoiakute muutmine. Eesti riiki ei tohi juhtida ajades näpuga järge arvutustabelites ning koalitsioonilepingus. Vajame julgust katsetada uusi algatusi ning oskust kohaneda ühiskondlike ootuste ja pidevalt muutuva maailmaga. Tugevamana edasi minekuks tuleb tunnistada tehtud vigu ning aru saada, et eilsed lahendused täna ega homme enam ei toimi.

5. Iga inimese väärtustamine. Lõppema peab meie inimeste vastandamine rahvuse, vanuse, soo, maailmavaateliste seisukohtade või mistahes muu kriteeriumi alusel. Ühiskonna lõhestamine ja inimeste sildistamine halvab meie arengut ning nõrgestab riiklikku julgeolekut. Sidususe suurendamiseks peame võimaldama Eesti kodakondsust siin sündinud lastele ning pakkuma tasuta eesti keele kursusi ja laialdast tuge kõigile kodakondsuse taotlejatele.

6. Riigi ja kohalike omavalitsuste koostöö. Suure ja Väikse Peetri mentaliteet peab jäädavalt kaduma. Eesti elu edasiviimine ning kõikjal inimväärsete elutingimuste pakkumine eeldab omavalitsuste rolli märgatavat tõusu. Pean silmas tulubaasi taastamist, omavalitsuste finantsautonoomia ja otsustusõiguse suurendamist. Samuti kohalikule tasandile täiendavate ülesannete (nt esmatasandi arstiabi) usaldamist koos vajaliku rahastusega.

7. Riigiettevõtete edukas juhtimine. Eesti inimesed ei pea kinni maksma riigiettevõtete politiseeritud juhtimismudelist tingitud vigu ning läbimõtlemata otsuseid. Riigiettevõtete juhtimine peab olema sama efektiivne, kompetentne ja selge vastutuse jaotusega nagu börsiettevõtetel.

8. Terviklik maksureform. Eesti maksusüsteem tuleb põhjalikult üle vaadata, mitte piirduda komakohtade kohendamisega. Peame üheaegselt langetama madalapalgaliste maksukoormust ning koguma märksa õiglasemalt ettevõtte tulumaksu. Riigil tuleb välja töötada vajalikud meetmed takistamaks Eestis teenitud kasumi maksuvabalt väljaviimist segaste laenuskeemide ja teiste fiktiivsete tehingute abil.

9. Hariduse konkurentsivõime. Globaliseeruvas ja avatud konkurentsiga maailmas muutub kvaliteetne haridus iga päevaga üha olulisemaks. Vajame kättesaadavat ja kõrgel tasemel haridusvõrgustikku (lasteaiad, põhikoolid, gümnaasiumid, kutse- ja kõrgkoolid) kogu Eestis. Riigil tuleb ühtlasi koostöös tööandjatega toetada elukestva õppe süvendamist, laiendades täiskasvanute enesetäiendusvõimalusi.

10. Keskerakonna tugevdamine. Soovin muuta Keskerakonna juhtimise laiapõhjaliseks ning kaasata kõiki piirkondi, kogusid ja erakonnakaaslasi. Ühtlasi peab rahaasjade ja valimiskampaaniate korraldus olema edaspidi aus, korrektne ning läbipaistev. Avaliku sektori vahendite eest poliitiliste kampaaniate läbiviimine on lubamatu ning suuremahulised garantiikirjad peavad jääma minevikku.

Tööpõld Eesti elu arendamisel on muidugi veel märksa laiem. Euroopa Liidu jõukamatele riikidele järele jõudmine või vähemalt vahe vähendamine eeldab lühiajaliste parteipoliitiliste huvide kõrvale jätmist ning laiema pildi nägemist. Kõige olulisem on riigijuhtide tahe ja julgus Eesti sõlmprobleemidele ausalt otsa vaadata ning põhimõtteline arusaam, et Eesti seisakust väljatoomiseks vajame iga inimest.