Eesti on hästi kaitstud riik

Kasutada olukorda Kertši väinas isiklikuks poliitkampaaniaks on madal isegi Reformierakonna jaoks. Kaja Kallas püüab jätta muljet, et Keskerakond hälbib antud küsimuses rahvusvaheliste partnerite joonest, kuid see väide on tõest sama kaugel nagu kuu maakerast.

Vaatame fakte. Peaminister Jüri Ratas – keskerakondlane – mõistis kiirelt ja selgesõnaliselt hukka Venemaa tegevuse Ukraina mereväealuste hõivamisel, Kertši väina sulgemise ning agressiooni Ukraina vastu. Eesti välispoliitika oluline ja kindel põhimõte on Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetamine ning sellesse sekkumise igakülgne hukkamõistmine. Öelda selle valguses, et Keskerakond võbeleb julgeolekuküsimustest, on lausa nahaalne valeväide.

Eesti julgeolekupoliitika ning selle tugevdamine on olnud Keskerakonna üks peamiseid prioriteete viimase kahe aasta jooksul, mil oleme kandnud peaministripartei vastutusrikast rolli. Eesti on endiselt hästi kaitstud ja partnerite seas hinnatud. Eesti ei ole Ukraina ja Ida-Virumaa ei ole Krimm. Kaja teab, et NATO liikmena oleme Ukrainast sootuks teises olukorras. Kuid see ei takista hirmujuttude rääkimist.

Ainus „võbeleja“ on Reformierakond

Riigikogus hiljuti vastu võetud Ukraina toetusavaldus sai suure hulga Keskerakonna saadikute toetushääle ja mitte ühtegi vastuhäält. Jah, oli puudujaid, kuid neid oli ka Reformierakonnas. Laenates Kaja Kallase enda sõnastust, siis võbeles oravapartei lausa kümne protsendi liikmete ulatuses.