Laps, kes oli esimesel elukuul kolm kilo 700 grammi raske, peaks nüüd kaaluma umbes neli ja pool kilo (teisel kuul võtab laps juurde keskmiselt 800--900 grammi.) Emal ei tasu heituda, kui laps on veidi raskem, sest rinnapiimaga toidetud pisipõnnid kipuvadki olema pisut pontsakamad. Kui laps aga kaalu kaotab, tuleks konsulteerida arstiga.

Paraku algavad väikesed mured, millest laps nutuga märku annab, juba esimesel elukuul. Kõige sagedamini valmistavad vanematele meelehärmi õhtused lapse kõhu koolikaŸ ehk gaasivalud, mis on tingitud soolte kokkutõmmetest. Kuna kahekuune laps alles kohaneb maailmaga ja tema närvisüsteem ei ole veel küps, nutab ta valu tundes üsnagi erutatult.

Tallinna kesklinna lastepolikliiniku lastearsti Tiiu Adriku sõnul tekivad gaasid enamasti valest söömistehnikast. Eriti piinavad gaasivalud poisse, kes söövad toitu ahmides. õhk satub makku, liigub sealt edasi soolde ja tekitab vaevusi. Gaaside ärahoidmiseks tuleb last pärast toitmist umbes veerand tundi ja vahel ka söögi vaheaegadel püstiasendis hoida, et krooksud välja pääseksid.

Lastearsti sõnul tuleb gaaside käes vaevlevat last kõigepealt rahustada. Selleks tuleb beebit lihtsalt enda vastas püstiasendis hoida (soojus mõjub hästi) ja temaga mööda tuba ringi jalutada. Hästi aitab ka beebi kõhu masseerimine kellaosuti liikumise suunas. Tiiu Adriku soovitab valusid leevendada ka sooja õlikompressi abil.

õlikompress. Kompressiks sobib toiduõli, mida tuleb soojendaga 37 kraadini. Asetage kokkuvolditud marlilapp õlisse, väänake suurem õli välja ja asetage ruttu (et ära ei jahtuks) lapp imiku kõhule. õlilapile tuleb asetada kile, sellele vatt ning siduda kinni sooja salliga. Lastearsti sõnul võib sellise kompressi kõhule jätta terveks ööks. Päeval ei ole kompressi vaja, siis peab nahk puhkama, selgitab Tiiu Adrik.

Köömnetee. Rinnaga toitev ema saab lapse kõhuvalu leevendada, kui joob köömneteed. ühtlasi soovitab Tiiu Adrik köömneteed ka emale, kellel endalgi on seedimisega probleeme, sest rinnapiima kaudu kanduvad gaasid ka lapsele.

Tee valmistamiseks tuleb keeta 1 teelusikatäis köömneid teeklaasitäies vees. Imikule, kes on kunstlikul toidul, soovitab Tiiu Adrik anda samuti paar teelusikatäit köömneteed.

Kui miski ei aita, tuleb võtta appi söetablett, soovitab Tiiu Adrik. Selleks tuleb veerand sõetabletist pulbriks teha ning anda lapsele teelusikalt veega. Pudeliga ei pruugi see õnnestuda, sest söetableti tolm võib pudeli seinale jääda.

Kõrvavalu. Kui last gaasivalu ei vaeva, aga ta ikkagi nutab, soovitab Tiiu Adrik emal kontrolllida ega lapsel ole kõrvad haigeks jäänud. Selleks tuleb vanemal korraks vajutada kõrvanibudele. Kui beebi sellele häälitsusega reageerib, tuleb last arstile näidata.

Tühi kõht. Lastearsti Tiiu Adriku sõnul võib lapse nutu põhjuseks olla ka tühi kõht. Kunstliku toitu andev ema näeb, mitu grammi piimsegu pisike alla neelas. Ent rinnaga toites võib juhtuda, et emal on lapse jaoks vähe piima. Kui emal on piima vähe, võib laps lõpuks näljatundega harjuda ega protesteerigi, kui kõht tühjaks jääb, selgitab lastearst, lisades, et sellisel juhul ei võta laps kaalus juurde. Lapse alatoitluse ennetamiseks soovitab lastearst emal aegŸajalt piim välja lüpsta ja ära mõõta.

Luksumine. Sageli vaevlevad väikesed beebid luksumise küüsis. Vanaemad soovitavad tavaliselt sellepeale sooja vee lonksu anda. Luksumine läheb ise üle, mingit ravi siin vaja ei ole, leiab Tiiu Adrik.

Võimlemine. Imiku lihased on veel kanged, kuid lihtsate harjutuste abil saab pingeid vähendada. Kahekuuse imikuga tuleks alustada võimlemist. ühtlasi aitavad jalgadega sooritatud harjutused gaaside vastu. Teine elukuu on sobiv aeg alustada imiku ujutamist. Ema peab beebiga külastama ortopeedi ja närviarsti. Näpu otsast võetakse esimene vereproov.

Gripp. Haigestunud pereliikmetelt võib nakkuse saada ka imik. Selle vältimiseks tuleb emal apteegist küsida haiguse profülaktikaks interferooni. Pulbrile tuleb lisada sentimeetrijagu keedetud vett. Saadud punakat vedelikku tuleb tilgutada kolm korda päevas imiku nina limaskestale, jälgides, et see ei voolaks lapsele kurku. Rohi peab imenduma limaskestalt.

KRISTEL KIRSS