Et kaksikud on mitmikute kõige tavalisem vorm, on nende vahelisi suhteid kõige enam uuritud.

Kaksikud on eriline nähtus, kus kahe inimese vahel areneb omamoodi maailm, mida üksiklapsel on tihti raske mõista. Arvatavasti on paljud kuulnud imelugusid sellest, kuidas üks kaksikutest tajub teise õnnetusi ja ebaõnnestumisi. Mõned tavatsevad väita, et kaksikute IQ on madal, sest nende aru on jagatud kahe peale. Samuti teatakse rääkida, et üks kaksikutest on alati domineerivam pool.

Psühholoog Helle Niidu sõnul on kõigile vaimselt tervena sündinud inimestele antud võrdväärsed eeldused. Tarvitseb vaid luua soodsad olud, kui igast imikust võib areneda väga heade eeldustega inimene. Sama kehtib ka kaksikute kohta.

Kaksikuid on teatavasti kahte sorti - identsed ehk ühe munaraku kaksikud ning erinevad ehk mitme munaraku kaksikud. Identsed kaksikud on pärilikkust arvestades täpselt võrdsete eeldustega. Psühholoogid on uurinud identseid kaksikuid, kes juba sünnist saati on mingil põhjusel üksteisest eraldatud. Enamasti on nad lapsendatud eri perekondadesse. Eraldatud keskkondades kasvanud identsed kaksikud sarnanevad siiski suures osas nii välimuselt kui ka oma harjumustelt ja eelistustelt.

Mõistus pole kahe peale

Väide nagu oleks kaksikutel ka mõistus kahe peale, ei pea Helle Niidu sõnul paika. See, millise vaimse taseme inimene saavutab, sõltub paljudest asjaoludest, isegi viisist, kuidas ema lapsi kohtleb. On kindlaks tehtud, et väga domineeriv ema pärsib laste vaimset arengut. Võib juhtuda, et kaksikuid kamandataksegi rohkem, sest lastepaarigaa on ikka rohkem tegemist kui ühega. Kaksikute vaimne võimekus aga pole seepärast veel poolitatud. Pigem jaguneb vanemate armastus ja hoolitsus, mis saab tavaliselt osaks ühele lapsele, kahe vahel. Jagatud armastuse kompenseerib aga kaksikute suur ühtekuuluvustunne.

Elulised kommentaarid palus Magasin kahelt Eestis tuntud kaksikutepaarilt.

Eesti tuntumaid kaksikuid on purjetajad Tõnu ja Toomas Tõniste.

Toomas Tõniste:

Kaksikvendade suhe on kindlasti lähedasem kui lihtsalt vendade suhe, sest nad kasvavad lapsest saati ninapidi koos. Vaevalt, et niisugune lähedus tavaliste vendade puhul üldse kõne alla tuleb, kasvõi juba vanusevahe tõttu. Liigume enamasti koos ringi ja saame väga hästi läbi. Otseselt pole kaksikupõli meile probleeme tekitanud, vähemalt mitte lastena. Kui suuremaks saime, siis käis pisut närvidele, kui vennal tekkisid teised tuttavad, kui minul. Me oleme ju väga sarnased ja nüüdki veel võib juhtuda, et inimesed solvuvad tänaval, kui jätad venna tuttava tervitamata.

Kas meil piirsituatsioonides teineteise suhtes mingi eriline intuitsioon oleks, ei tea öelda. Kummagagi pole midagi hullu juhtunud.

Tõnu Tõniste:

Me oleme ju ühevanused ja meil on samad huvid. Eluaeg oleme koos trenni teinud. Aga päris lahutamatuks meid ka pidada ei saa. Koolis istusime ühes pingis ainult esimeses klassis. Otsisime endile teadlikult teised pinginaabrid.

=3D=3D=3D=3D=3D=3D=3D

Teine tuntud kaksikutepaar on peapiiskop Kiiviti tütred Mari Tammsoo ja Kadri Apivala, keda laiem avalikkus teab ehk populaarsest teleseebikast Salmonid, kus nad turvanaisi mängisid. Kadrit tunneb spordihuviline aga ka väga hea golfimängijana - ta on isegi Eesti naiste golfi meister.

Mari Tammsoo:

Mina küll tunnetan, et kaksikutel on erinev sisemine side. Näiteks noorema õega mul sellist sidet pole kui Kadriga. Kui me oleme koos, siis on meie tunded ja mõtted nagu jaotatud. Seda ei saa küll öelda, et üks meist oleks domineerivam pool. Kadri on minust kindlasti kavalam, aga mina olin see, kes tegeles kõigi ettetulevate rahaasjadega ja koolis ütlesin mina talle ette.

Istusime neljanda klassini ühes pingis ja keskkoolis ka. Meil on ühised huvid ja sõbrad.

Kadri Apivala:

Mina tunnetan kogu aeg, et õde on osa minust. Kui ühel meist on probleemid või pole hea olla, siis on teisel ka halb. Kui Maril satub olema halb päev, siis on minul samamoodi. Ja nii on ka kõige tühisemate asjadega.

Huvitav on see, kuidas tuttavad meid samastavad. Kui mina kellegagi hästi läbi saan, kandub see suhe kiiresti õele üle.

Mõnes mõttes olen mina kaksikute aktiivsem pool, aga näiteks sünnipäevad ja telefoninumbrid pidas alati Mari meeles. Isa on rääkinud, et kui me väikesed olime, küsisime teise teadmata vanematelt samu asju. Ja kolmeaastaselt oli meil oma keel, mida teised ei mõistnud. Mulle on abikaasa mitu korda öelnud, et ma ei oska ennast väljendada. Võibolla sellepärast ei oskagi, et õega mõistsime teineteist poolelt sõnalt. Me lihtsalt mõtlesime ühtmoodi.

Meil mõlemal on pojad. Minul 11-aastane ja Maril poolteist aastat noorem. Huvitav on see, et minu poeg sarnaneb kõigiti rohkem minu õele.

Nii Toomas ja Tõnu kui Mari ja Kadri on identsed kaksikud st äravahetamiseni sarnased. Helle Niidu sõnul on mitme munaraku kaksikutega lood natuke teistmoodi. Nende sarnasus pole tihti suurem kui tavaliste õdede-vendade puhul. Seega pole mitme munaraku kaksikutel ka alati nii suurt hingelist lähedust kui identsetel.

Tähtkuju Kaksikud sünnitavad mitmikuid

Mõlemal juhul on aga kaksikõe või -venna omamine eriline kogemus. Helle Niit võrdles bioloogilisi kasksikuid kaksikute tähemärgiga, mis kandvat endas samuti palju erilist.

Astroloog Eduard Pauksoni väidab, et bioloogilisi kaksikuid ei saa otseselt Kaksikute tähemärgiga seostada. Ometi teab tähetark, et kui päike on Kaksikutes, sünnib statistika andmetel rohkem mitmikuid. Samuti on Kaksikute tähemärgiga seotutel suurem tõenäosus kaksikuid saada.

Enamasti kujuneb bioloogiliste kaksikute elukäik sarnaseks. Mida väiksem on sündimise vahe, seda suurem on sarnasus. Kuid Eduard Paukson teab ka juhust, kui vendade sündimise vahe oli kõigest neli minutit, ent selle ajaga vahetus kuu märk ja planeetide tõusumärk ning kaksikute eluteed kujunesid väga erinevateks.

Kertu Saks