Samas on meil ideaalne koht memoriaali jaoks ja mitmesaja miljoni eest tehtud tööd – Maarjamägi. Uurisin asja, et mille või kelle jaoks on see obelisk sinna püstitatud. Tuleb välja, et arguse eest. 1918. a veebruaris, kui Saksa dessant maabus Saaremaal ja väike eelvägi jõudis mandril kiiresti juba Keilasse, põgenes Tallinnas asunud punakaart vastupanu osutamise asemel ilma ühegi pauguta oma laevukestega Kroonlinna.

Selle “kangelasteo” eest otsustatigi neile püstitada see aumärk. Nii et just selle põgenemisega saigi Eesti riik pihta hakata. Just Maarjamäele on vaja paigutada ja on juba paigutatudki Eesti Vabaduse sammas. Mis jäi tegemata 1938, sai teoks tehtud pisut hiljem, aga aeg, mille auks see tehti, oli õige, kuigi otstarve teine.

Kõrgel Tallinna lahe ääres asuv obelisk on vägev. Tahab ainult õige natuke kõpitsemist ja õigeid kirju peale. Nii ilusa koha peal on ehk veel ainult Ameerika Ühendriikide Vabadussammas. Pealegi on seal memoriaali loomiseks palju ruumi.

Pean tähtsaks sedagi, et lähedal Orlovi lossis asub ajaloomuuseum ning sealt saaks ülevaate kõigist kodumaal peetud sõdadest. Miks mitte ei võiks kunagi Maarjamäele jõuda ka “Lihula monument” ja Pronks-sõdur!?

Kalju Ladvas