Juba varasemalt on Euroopa Liit näinud muret selles, et Venemaal on võimalik jätkuvasti võltspasse osta. Vaadates viimase aasta sündmusi, kus Eesti-Vene usaldusliku koostöö asemel oleme me näinud Eesti kaitsepolitseiniku piiriülest röövimist ning korduvaid Eesti õhupiiri rikkumisi, on viisarežiimi lihtsustamine kindlasti lubamatu.

Samas, piiriäärsete Eesti elanike võimalus külastada oma lähedasi ning nende matmispaiku, aga ka olulisi kultuuriobjekte teispool piiri (nii kui Setumaal ka Narva-Ivangorod), on kindlasti oluline. Seepärast on mõistlik riigi poolt kompenseerida vastavate elanikegruppide Vene Föderatsiooni viisa kulud. See on kindlasti soodsam, aga ka julgeoleku seisukohast vastuvõetav meede.

Tuleb märkida, et Toivo Asmer ei ole ka tuttav vastava Schengeni regulatsiooniga. Nimelt laieneks piiriäärne viisavabadus niikuinii ainult piiriäärsetele elanikele, mistõttu ei saa me rääkida turismi ja ettevõtluse märkimisväärsest edendamisest, kuna nt Pihkva või Peterburi turistid peaksid Eestisse saamiseks ikkagi viisat taotlema.

Eriti jabur on aga Asmeri ettekujutus, et Eestis loodaks eraldi viisavabaduse kontrolljoon, mis dubleeriks riigipiiri kusagil Võru, Põlva ja Jõhvi kandis.

Eesti on siiski üks ja ühtne. Kokkuvõttes näitab Asmeri sõnavõtt, et häälte nimel on nii mõnigi erakond valmis mängima ka Eesti julgeolekuga.