Ligi 90 aastat tagasi astus siia fenomenaalne Benno Hansen, seejärel tuli ja võitis Ott Raukas, tänastele ooperisõpradele on teada-tuntud Evald Tordik, Teo Maiste, Mati Palm... Sellesse ritta võib arvata täna 47. eluaastasse astuva vanemuislase Taisto Noore, kelle bassihääle unikaalne tämber harmoniseerub tema näitlejasuutlikkuses, milles vaimsust, liikuvust, elutäiust.

Tema talendi avastajaks oli Venno Laul oma poistekooriga, ooperiilma tõukajaks õemees Georg Ots, koolitajaks visa Linda Saul.

Taisto Noore 33 ooperisolisti ja viimasel kümnendil ka ooperilavastaja töö kontosse kuulub peaaegu sama arv juhtivaid partiisid – Mozarti Leporello, Rossini Bartolo, Donizetti don Pasquale, E. Aava "Vikerlaste" Vaho, Verdi Falstaff – meenuvad eelkõige.

Erilise sära ja täiuslikkusega on lauldud-loodud Osmin Mozarti "Haaremiröövist", süvitsi kehastatud Cervantes ja don Quijote Leigh muusikalist "Mees La Manchast".

Taisto Noor on esinenud soolokontsertidega ning laulnud soolopartiisid suurvormides, muuhulgas ka Verdi "Reekviemis". Ta osales ka Verdi "Simon Boccanegra" kontsertettekandes. Ta on Vanemuises lavastanud Puccini "Õde Angelica" ja "Gianni Schicchi" (1988), Donizetti "Don Pasquale" (1992) ja "Lucia di Lammermoori" (1999), Verdi "Traviata" (1993).

Taisto Noor on neid lauljaid ja näitlejaid, kes teab, et kunst sünnib proovisaalis. Tööga, selle paiga vaimsustaseme läbi. Intellektuaalne elegants ja maitse on Taisto Noore kui talendika bassilaulja mainet ikka pärjanud. Head jätku!

Kalju Haan