KRISTEL KIRSS

Eesti filoloogi haridusega Silva Tomingas juhib ligi kümmme aastat TEA keelekeskust, millest tänaseks on kujunenud Eesti hariduselus oluline täiskasvanute keelekoolitusasutus ja arvestatav kirjastus.

Juba keskkoolis unistas Silva Tomingas filoloogi kutsest. Kümme aastat pärast Tallinna Pedagoogikaülikooli lõpetamist õpetaski naine Saku keskkoolis eesti keelt. Veel nüüdki annab Silva TEA kirjastuse juhtimistöö kõrvalt eesti keele tunde, kuid seda omaloodud firmas ja täiskasvanud õppijatele. Ent teotahe ja pealehakkamine võimaldas Silva Tomingal saada ühtlasi ka tööandjaks ja kirjastajaks, millest ta lapseeas unistada ei osanud.

Teaduse külje all

Enne oma firma loomist töötas Silva Tomingas Teaduste Akadeemia Eesti Keele ja Kirjanduse Instituudis, kus ta alustas laborandina ja lõpetas nooremteadurina. Tema sõnul õpetas seal valitsev loominguline õhkkond nägema asju nii ühiskonnas kui teaduses tavainimesest laiemalt.

"Mul on hea meel, et minu elus on selline periood olnud," kinnitab Silva Tomingas. Ta usub, et just Teaduste Akadeemias töötatud aeg on õpetanud kirjastamise ja keeleõpetuse alal olema akadeemiliselt ettevaatlik ning teravdanud silma mitmete filoloogiliste aspektide osas nii keeleõptuses kui kirjastamisel.

Minu panus teadusesse oli aga minimaalne, väidab Silva Tomingas. "Olin kuulsa tõlkija ja erudeeritud inimese - Henno Rajandi - sekretär," meenutab ta. "Tema hakkaski mulle tasapisi teadustööd ette lükkama. Mõned artiklid ma muidugi ka kirjutasin."

Tomingas usub, et ainult filoloogi haridusega poleks ta suutnudki mingit firmat luua. Lisaks Teaduste Akadeemia harivale mõjule täiendas ta end majanduse ja juhtimise vallas nii kodu- kui välismaal.

TEA keelefirma oli üks esimesi iseseisvaid ettevõtteid Eestis. "Tookord alustas palju keelefirmasid," räägib Silva Tomingas. "Enamik on kadunud aegade hämarusse. Keeleõpetamine ei olegi nii lihtne, nagu paistab."

Esimene keeleõppijate grupp oma firmas oli Silva õpetada. "õpetamine oli keeruline," meenutab ta. "õpilased olid erinevast rahvusest ning samal ajal õpilastega viibisid tunnis ka firmas peagi tööle hakkavad õpetajad."

Tunnikonspektidest oma õpikuteni

Juba enne firma loomist oli Silva Tomingas välja töötanud oma materjalid ja õpetamise metoodika.

"1988. aastal oli täiskasvanutele inglise keele õpetamise materjalide alal tühjus," nendib ta. Neli TEA töötajat hakkasid koostama esimesi inglise keele õppematerjale, mida kursustele tulijad keeleõppeks vajasid. Juba aasta pärast töötati välja uued. Nelja aasta pärast ilmusid keeleõpetajate sulest esimesed TEA kirjastuse õpikud. Tänaseks on selle töö tulemusel valminud mitu õpikute sarja.

Silva Tominga ettevõtlikkus tegi TEA tuntuks ka välismaal. 1989. aastast tekkisid suhted Ameerikaga, mille tulemusel vahetati õpetajaid. Nüüd tehakse koostööd paljude Euroopa, Ameerika ja Aasia riikidega nii keeleõpetuse kui kirjastamise alal.

1993. aastat peab Silva Tomingas firmas TEA tõsiseltvõetava kirjastamise alguse aastaks. "Oleme tänaseks tootnud rahvusvahelisele turule arvestatavaid raamatuid, sealhulgas originaalsõnaraamatuid. Maid, kuhu neid müüa, on veel väga palju," ei ole firmajuht senitehtuga veel päris rahul.

Ettevõtjana on Silva Tomingas tõelist rõõmu tundnud Frankfurdi raamatumessil, kus osteti TEA kirjastuse raamatute litsentse isegi siis, kui uuest, veel ilmumata raamatust oli kaasas vaid kaas ja üks lehekülg.