•• Eesti arhitektide liit (EAL) ei ole välisministeeriumi Riia ja Pekingi saatkonnahoone võistluste kaaskorraldaja, nagu võib välja lugeda välisministeeriumi kantsleri Matti Maasika artiklist “Et Eesti esindus poleks see inetuim” (EPL 17.10). Võistlustingimuste tegija leidmiseks korraldas välisministeerium riigihanke, mille võitis AS Telora-E.

EAL ei kooskõlastanud enne võistluste algust alusmaterjale ega arhitektuurseid lähteülesandeid, kuigi Maasikas seda väidab. Võistlused kuulutati välja ilma neid meile tutvustamata.

Välisministeeriumi palvel vaatas EAL tänavu mais läbi vaid võistluste üldtingimused ja soovitas arhitekte võistluste Ïüriidesse, kuigi Ïürii koosseisus olevate arhitektide arv ei vastanud EAL-i arhitektuurivõistluste juhendis sätestatule. Alusdokumente ja arhitektuurseid lähteülesandeid EAL-ile läbivaatamiseks ei esitatud ja võistlused kuulutati suvel välja.

Septembri algul ilmnesid olulised puudujäägid Riia ja Pekingi saatkonna arhitektuurivõistluste tingimuste alusmaterjalis ja liigsed kitsendused kvalifitseerimistingimustes. Ministeeriumile saadeti märgukiri ettepanekuga tingimused üle vaadata, kõrvaldada puudujäägid ning vajadusel võistlused peatada või edasi lükata.

Hägused udufotod

Sellele järgnenud koosolekul tegi EAL AS-ile Telora-E ja välisministeeriumile ettepaneku palgata arhitektist spetsialist võistlustingimuste tervikpakette üle vaatama ja täiendama. EAL juhtis ka tähepanu liigsetele kitsendustele, mis ei tulene Eesti seadustest – näiteks nõue, et viimase kolme aasta jooksul peab arhitekt olema projekteerinud avaliku hoone.

AS Telora-E esitas EAL-ile läbivaatamiseks vaid Pekingi võistlustingimuste täiendatud lähteülesande, mille ülevaatamiseks jäi aega vaid üks päev. Siiski esitasime omapoolsed kommentaarid lähteülesande, projekteerimisnõuete ja ruumiprogrammi kohta ja koostatud sai ka uus asendiplaan. Need muudatused tehti tõesti ja Pekingi võistluse puhul pikendati võistlustööde esitamise tähtaega.

EAL soovib, et Eesti esindused oleksid hea Eesti arhitektuuri esindajad maailmas, väärikad visiitkaardid väljaspool riigipiire. Seetõttu on oluline, et võistlused oleksid professionaalselt korraldatud. Võistlevad arhitektid  peavad üheselt aru saama tellija soovidest ning asukoha eripärast. Ebaselge lähteülesande, udufotode ja olematu graafilise alusmaterjaliga pole võimalik saada head tulemust. Arhitektid ei tee kunagi tahtlikult koledat maja: tulemus sõltub paljuski õigesti püstitatud lähteülesandest ja koostööst tellijaga.

Ingrid Mald-Villand

EAL-i direktor