Nii mõnelgi tuleb leppida töökaotuse kibeda paratamatusega, ent kodulaen vajab tagasimaksmist. Eestis on üle 130 000 eluasemelaenu võtnud leibkonna, kellest umbes 100 000 on lastega pered.

Et lastega peredel nende kodu igal juhul alles jääks, selleks on Rahvaliidu fraktsioon algatanud riikliku kodulaenu intressipuhkuse eelnõu. Vältimaks kriitikanooli, et tegemist on järjekordse kulutuse ja kinnimaksmisega riigieelarvest, kinnitan, et tegu on laenuga ja riik saab selle raha pärast tagasi.

Seda on kinnitanud ka eluasemelaenude tagamisega tegeleva sihtasutuse KredEx juhid. On täiesti loomulik ja euroopalik, kui valitsus ulatab raskel ajal peredele õnge, et nad saaksid väiksema murega elus edasi minna.

Täna 150 miljonit, homme miljardid

Andes peredele kodulaenu intressimaksete tagamiseks praegu 150 miljonit, võidame topelt. Esmalt saab töö kaotanud pereisa või -ema pühenduda uue töö otsimisele või lausa oma ettevõtte loomisele.

Teiseks hoiab riik suhteliselt väikeste kuludega inimesi vaesusse langemast, mis vastasel korral võib hiljem väljenduda riigieelarves miljarditesse ulatuvate sotsiaaltoetuste ja muude kulukate abinõudena.

Riigil lasub vastutus näha võimalikke tulevikustsenaariume ning ennetada nende võimalikke ebasoodsaid tagajärgi kindlate ja mõjusate otsustega.

Kodulaenu tagasimaksmisega on praegu hädas on umbes 1500 peret. Keskmine laenujääk on 0,6-1 miljonit krooni, olenevalt pangast. Aastaga on ühe kuu laenumakse tõusnud ca 12%, samaaegselt on halbade laenude hulk kolmekordistunud. Need faktid räägivad ise enda eest, seega ei tõota tulevik kodulaenu võtnud peredele midagi rõõmustavat.

Intressipuhkus – lihtne ja kindel

Ettepaneku kohaselt laenaks riik KredExile finantseerimistehinguna kümneks aastaks 150 miljonit krooni, mis laekub toetuse saajatelt koos intressitasudega tagasi. Kui lastega peres jääb üks vanem töötuks ning nad ei ole võimelised kodulaenu tagasi maksma, tuleks esitada pangale maksepuhkuse taotlus.

Kui taotlus on põhjendatud, esitab pank selle KredExile, kes otsustab intressi maksepuhkuse andmise. Ka praegu võib raskustesse sattunud klient taotleda pangalt maksepuhkust, kuid enamasti peab ta tasuma iga kuu laenuintressi, mis esimestel aastatel moodustab üle poole igakuisest maksest. Sestap on hädavajalik saada just intressipuhkust.

Maksepuhkuse lõppemisel alustab pere intressimaksete tasumist, KredExilt saadud toetuse tagasimaksmine algab hiljemalt viis aastat pärast maksepuhkuse lõppu ning summa tuleb tagasi maksta viie aasta jooksul. Arvestuslikult jaguks 150 miljonist abi ligi 10 tuhandele perele.
Rahvaliidu fraktsioon on kohtunud KredExi juhtidega, kes on esitanud vastava analüüsi ja kinnitanud intressipuhkuse võimaldamise olulisust ning omapoolset valmisolekut. Seega pole tegemist opositsiooni populistliku algatuse, vaid läbimõeldud ja kaalutletud ettepanekuga.

Kindel kodu loob tööturupaindlikkuse

Majanduslanguse ja koondamislaine tingimustes, kui paljudel peredel võib igakuiste tagasimaksetega ajutiselt raskusi tekkida, on riigi tugi hädavajalik. Võttes meie töökate perede õlult kodulaenuga seotud mured, anname neile aega asjast üle saada ning sisendame julgust koondamiste ja pankrottide kiuste ettevõtlikuks jääda.