Pajula ja teiste kogenenumate majandusteadlaste kirjatööd ja sõnavõtud on täis väljendeid "tõe-näoliselt", "eeldusel, et", "näib olevat" jms. See tekitab küsimuse, kui kasulikud on niisugused ülevaated äriinimestele, kellel on pidevalt vaja teha väga konkreetseid otsuseid – kas investeerida raha uude masinasse, võtta laenu jne.

George Sorose investeerimis-nõuniku ametit pidanud ja nn finantsvõlurite eliiti kuuluv Victor Niederhoffer annab guru staatusest unistajatele järgmised soovitused: ennusta harva, enamasti piirdu avalduste ja hoiatustega; kui ennustamisest ei ole pääsu, seo ennustus piiravate tingimustega; väldi liiga selgeid sõnastusi; anna oma ennustuse täideminekule hinnang enne, kui keegi teine jõuab seda teha; kui ennustus läheb täppi, korralda muljetavaldav pressikonverents jne.

Kõlab kui sharlataniks saamise õpetus, ometi järgib enamik majandusteadlasi suurt osa neist reeglitest. Asi on selles, et majandus pole nagu Newtoni füü-sika, kus kõigi liikumiste tagajärjed saab suure täpsusega välja arvutada. Majanduses ei saa täpselt mõõ-ta süsteemi algseisunditki, rääkimata siis täpsete prognooside tegemisest.

Sellest hoolimata on Pajula ja teiste majandusgurude seisukohtade teadmisest kasu ka inimesele, kellel on vaja teha konkreetseid otsuseid. Täpseid prognoose õnnestub majandusteadlastel teha küll harva, kuid samas suudavad nad näidata, kuidas majanduses asjad omavahel seotud on. Samuti suudavad nad anda inimesele, kelle aeg möödub igapäevaaskeldustes, ülevaate sellest, mis maailmas toimub. Sellelt baasilt on juba kindlam äriotsuseid vastu võtta.

Ent nagu traditsioonilise meditsiini kõrval eksisteerib alternatiivmeditsiin, on ka tavalise majandusteaduse kõrval olemas alternatiivmajandusteadus. Näiteks seesama Niederhoffer kirjeldab, kui hea USA tarbijausalduse indikaator on koerahambaarstide hõivatus – heade aegade lähenedes hakatakse koeri sagedamini arsti juurde viima.

Kasulikke infoallikaid on seega palju, nendest sobivamaimate väljavalimisel gurudest abi pole, sellega peab igaüks ise toime tulema.