Jako Salla, Tallinna ühis-gümnaasium, Jako.Salla@ mail.ee: Meie kodukorras seisab: "Selle kooli õpilastel on keelatud kasutada alkoholi ja psühhotroopseid aineid (narkootikume jmt), äritseda, suitsetada ning mängida raha peale." Muidugi kehtib see kõik vaid kooli territooriumil.

Lisette Kampus, Gustav Adolfi gümnaasium, swell@ starline.ee: Meie koolis ei piirata õpilaste suitsetamist kuidagi. Muidugi sõltub, mitmendas klassis õpilane on. Põhikoolis on kartus "vahele jääda" suurem, sest teatatakse kohe vanematele, antakse käskkiri ebaõpilasliku käitumise eest, alandatakse käitumishinnet. Gümnaasiumis oleneb, kellele vahele jääd. On õpetajaid, kes ei tee numbrit – ikkagi juba suur inimene. Kui sind tabab aga näiteks õppealajuhataja, siis on käskkiri raudselt soolas. Kedagi koolist välja kindlasti ei visata.

Kairit Ott, Kolga keskkool, kairito@kolga.edu.ee: Õpeta-jatel on siiani suitsetamise takis-tamine ysna edutult läinud. Vahel on meil toimunud ei-päevad meelemürkidele, aga mida see yx päev aastas aitab?

Toomas Leppik, Palamuse gümnaasium, toomas_l@pa-lam.edu.ee: Kes suitsetab, selle suhtumist õpetaja jutt ei muuda. Legaliseerida?

PL: Kas kooli võimuses on üldse suitsetamist piirata?

LK: Ega koolil ole tõesti võima-lust suitsetamist nii väga piirata, kuigi peaks. Ühes koolis prakti-seeritud "uksed-vahetunniks-kinni" meetod on küll mõttetu – esiteks leiab mingi vabanduse väljaminemiseks ikka, teiseks pole noored suitsetajad veel nii sõltlased, et käed väriseksid, kui vahetunnil suitsu ei saa.

JS: Ainus, mida teha saab, on suitsetajad kooli territooriumilt pideva valvega minema pele-tada. Kui mõni aeg tagasi pandi suits ette kooliukse ees, siis nüüd peab tänu aktiivsele direktorile märksa kaugemale minema. Mä-letan, kuidas direktor ronis poo-leldi kolmanda korruse aknast välja ja andis märku, et suitseta-jad on vahele jäänud. Jooksis siis kibekiirelt alla ja sai mõne patus-taja isegi kätte. Kuid see pole la-hendus! Äkki aitaks shokirek-laam? Kõrvuti pildid suitsetaja ja mittesuitsetaja kopsudest vms.