•• Olin möödunud pühapäeval sõjaväekalmistul uudistamas pronkssõduri uut asupaika. Minu sügavaimaks hämminguks ei olnud kogu surnuaial pika aja vältel mitte ühtegi inimest ja lilligi oli pronkssõduri jalamil vähe. Tõsi, kohal oli Falcki valveauto, kuid seegi oli tühi. Surnuaed ise on üsna räämas ja pole näha vene rahva austust oma langenud kangelaste vastu. Miks ei võiks Vene saatkond ja Konstitutsioonierakond kutsuda oma “patrioote” haudu korrastama? Selle asemel pritsivad nii suursaadik kui ka nasˇilased vihast sülge Eesti riigi ja rahva vastu, kes on seni seda surnuaeda hooldanud. Okupatsioonivõim hävitas halastamatult seal olnud Vabadussõja kangelaste hauad ja olnut ei saa teha olematuks. Hoidkem siis vähemalt pealemaetud hauad ja hauakivid korras!

Milleks oli Kremlile vaja pronkssõdurit? Vaid Eesti riigile surve avaldamiseks ja massirahutuste tekitamiseks! Langenute mälestamisega pole siin kõige vähematki pistmist. Muidu eksiks mõni “patrioot” vahetevahel ka sõjaväekalmistule.

Teen ettepaneku viia iga Tõnismäel “rajalt maha võetud” Naši-aktivist tapiga vähemalt üheks päevaks sõjaväekalmistule ühiskondlikult kasulikule tööle – haudade korrastamisele. Siis pole nende noorte elu elatud asjatult ja neil poleks Moskvasse tagasi minnes häbi Tallinnas kasutult veedetud päevade üle.


Anto Raukas, Tallinn