See tähendaks, et Eesti majanduskasv ei lange allapoole nelja protsenti.

Riskistsenaariumi järgi – selle aluseks on kõige negatiivsem stsenaarium, mis me USA majanduse väljavaadete kohta leidsime – on maailmamajanduse jahtumine sügavam ja pikem, sellest ei suudeta täiel määral väljuda ka 2003. aasta jooksul. Eesti majanduskasv võib siis langeda ühe protsendini.

Riskistsenaarium on vähetõenäoline, kuid mitte välistatud. Lisaks on Eesti majanduse võime, säilitada Euroopast kiiremat kasvu, hea.

Majandusteadlane Heido Vitsur: Aga miks te arvate, et majandussurutis piirdub maksimaalselt kahe aastaga? USA majanduse tänasel olukorral on palju ühiseid jooni Jaapani olukorraga 1980-ndate aastate lõpus – mõlemal puhul on probleemide põhjuseks börsimull. USA-s oli see vist küll mõnevõrra väiksem kui Jaapanis, aga ikkagi suur. Jaapanis on majandussurutis kestnud juba kaugelt rohkem kui kaks aastat – juba kümmekond aastat. Kas ka nüüd ei peaks USA arvestama palju pikema majandussurutise võimalusega kui paar aastat?

Ross: Minu arust on Ameerika Ühendriikidel ja Jaapanil selles osas vähemalt üks erinevus. Jaapanis avaldusid probleemid kontsentreeritud kujul ühes sektoris – panganduses, millele börsi- ja kinnisvaramulli lõhkemine andis väga tõsise hoobi. Jaapani pangandus on siiamaani nõrk. USA-s ma seda probleemi ei näe olevat, ükski oluline sektor pole nii rängalt kannatada saanud kui omal ajal said Jaapani pangad.

Vitsur: Samas on maailmamajanduse tänane olukord palju tõsisem teises mõttes. Jaapan pole kümne aasta jooksul suutnud seisakust välja tulla vaatamata sellele, et suurema osa möödunud kümnest aastast on maailmamajanduse teised juhtivad jõud – USA ja Lääne-Euroopa – olnud tugevad. Praegu pole maailmas enam n-ö vedureid, kust tulev nõudlus võiks aidata muul maailma kriisist kiiremini ja valutult välja tulla.

Ross: Enamik majandusprognoose piirdub paari aasta peale ette vaatamisega. Ka meie riskistsenaarium lõpeb 2003. aastaga, pikema aja peale pole lihtsalt võimalik mõistliku täpsusega prognoose teha. Mingi tõenäosus on muidugi olemas, et maailma majandussurutis kestab kauem kui kaks aastat.