Aeg on näi­da­nud, et ma­jan­dus­kas­vu aas­ta­tel keh­ti­nud rii­gi­juh­ti­mis­mu­del ei se­ga­nud olu­li­selt ma­jan­du­se aren­gut. 2009. aas­ta on aga näi­da­nud, et par­teid on kramp­li­kult kin­ni oma va­li­mis­lu­ba­dus­tes. Puu­dub koostöövõime Ees­ti hea käek­äi­gu ta­ga­mi­sel, la­hen­dus­te ot­sin­gul puu­dub rii­gi­me­he­lik lä­he­ne­mi­ne.

Kõige lä­bi­paist­vam rii­gi ku­lu­de kok­ku­hoiu võima­lus on pal­ka­de, pen­sio­ni­de ja sot­siaal­toe­tus­te vä­hen­da­mi­ne. Mi­nu et­te­pa­nek oleks ol­nud: va­ba­taht­li­kult loo­bub pea­mi­nis­ter 25% pal­gast ja rii­gi­juh­ti­mi­se­ga nõr-galt seo­tud li­sahüvi­tis­test. Sa­ma tee­vad ka ame­ti­te ja rii­gi­fir­ma­de ju­hid, kel­le palk on 1,3 kor­da suu­rem pea­mi­nist­ri pal­gast. Kõik rii­gitöö­ta­jad loo­bu­vad va­ba­taht­li­kult 15% töö­ta­sust. Pen­sio­ne vä­hen­da­tak­se ole­ne­valt ma­jan­du­so­lu­dest 5–15%, en­dis­te rii­gi­ko­gu­las­te pen­sio­ne võib vä­hen­da­da näi­teks 50%. Ema­pal­ga mak­si­mu­mi vä­hen­da­tak­se ku­ni poo­le­tei­se kesk­mi­se pal­ga­ni ja ema­pal­ka ole­ne­valt olu­kor­rast ku­ni 15%.

Kes po­le nõus krii­ti­li­sel ajal oma pal­ga vä­hen­da­mi­se­ga il­ma inim­li­kult mõis­te­ta­va­te põhjus­te­ta, see de­monst­ree­rib oma egois­mi ja ei­ta­vat suh­tu­mist Ees­ti rii­gi ja rah­va käek­äi­ku. Ta kind­las­ti ei vää­ri oma töö­koh­ta rii­gia­me­tis või va­li­ta­val ko­hal. Kii­red pal­gakär­ped ta­gak­sid jät­ku­suut­lik­ku­se, et ühi­selt pin­gu­ta­des üle ela­da aju­ti­sed ras­ke­mad ajad ning eden­da­da Ees­ti elu. Ehk po­le veel hil­ja!

Jaan Järvik