Tuuakse vaid näiteks, et Inglismaal on see läbi kukkunud. Kuigi samavõrra võiks ju öelda, et Prantsusmaa assimileeriv poliitika on samavõrra läbi kukkunud - mõlemad riigid on hädas olnud noorsoorahutustega, kirjutab Eesti Europarlamendi saadik Katrin Saks oma ajaveebis.

Multikultuursuse teooria pärineb aga hoopis Kanadast ja selle autor Will Kymlicka, osales 7 aastat tagasi ka ühel integratsioonikonverentsil Eestis. Mis seal salata, eks ta mõjutas ka meie eelmist integratsiooniprogrammi.

Kymlica järgi on oluline see, et avalikku raha kasutatakse immigrantide ühsikonda kaasamiseks.

Nende integreeritus pole ainult nende endi asi. Kanadas rõhutatakse tugevat riigi identiteeti ja inimeste ühiskonda kaasamist. Selle juurde käib ka kodakondsus ning kultuurilise mitmekesisuse aktsepteerimine, kuid mitte see, et erinevatesse kultuurilistesse gruppidesse kuuluvaid inimesi hoitaks eraldatuses.

Kymlica teooria üks propageerijaid Euroopas on olnud Briti sotsioloog Anthony Giddens, kes on kuulsaks saanud eelkõige raamatuga uuest sotsiaaldemokraatiast ehk “kolmandast teest”.

Oma raamatutes käsitleb ta sageli ka migratsiooni ja integratsiooniga seotud probleeme. 29.märtis osaleb Lord Anthony Giddens Tallinnas Euroopa Parlamendi Eestist pärit sotsiaaldemokraatide korraldatud konverentsil.

Giddensi ühte viimasel ajal Eesti meedias avaldatud artiklit saab lugeda 25. jaanuari Eesti Päevalehest.