Mis edasi? Esimene võimalus on, et Ratas ja Isamaa üritavad jätkata vähemusvalitsusena ja eelarvest juppe ja palukesi lubades lisahääli kaubeldes kevadeni välja venitada. Selline valitsus sobiks vastu valimisi tegelikult mingil määral kõigile, selle vastu räägib aga mõnevõrra kehv inimestevaheline isiklik keemia ja valitsusse jäänud kahe partei hirm saada nii massiivse opositsiooni poolt valimisteks ära tallatud.

Teine variant on, et Ratas tunnistab vaid 36-pealise sea ja käo koalitsiooni lõpuks lootusetuks juhtumiks, astub tagasi ja president peab 14 päeva jooksul leidma uue peaministri.

Kõige loogilisem on, et ettepanek tehakse suurima opositsioonipartei juhile. Kajal on siis sisuliselt kaks valikut - ebakindel, aga poliitiliselt lihtsam koalitsioon mõnevõrra kibestunud sotside ja mõnevõrra hõreda Vabaerakonnaga (52 häält) või hääleliselt stabiilne, aga poliitiliselt riskantne koalitsioon Keskerakonnaga (55 häält). Esimesel juhul jääb parlamenti väga tugev opositsioon, aga samas pole valimisteni jäänud aeg ka just kuigi pikk. Viimasel juhul tuleb ära unustada kogu senise valitsuse poliitika kriitika ja sellele üles ehitatud kampaania, loovutada valitsuse peakriitiku roll selja taga passivale EKRE-le ning vähem kui kuu ajaga veenda Keskerakonda muutma eelarvet Reformierakonna-näoliseks. Mitte just kõige lihtsam tee.

Muidugi tuleb ka arvestada, et vastu valimisi ei pruugi keegi Reformierakonnale ilmtingimata tahta roosade paeltega kingitusi teha. Konkurendid, tribüüni vajav Vabaerakond võib-olla välja arvatud, võivad soovida Kaja valitsuse kokkupanemisel ka meelega plindrisse mängida ja läbi kukutada.

Kui Ratas keeldub vähemusvalitsust juhtimast, on muidugi veel neljas võimalus - apoliitiline vahevalitsus, mida juhiks mõni väärikas ja kogenud endine riigitegelane, kes ise ja kelle valitsuse liikmed Riigikogu valimistel ei kandideeri. Jõulurahuvalitsusi on Eestis ennegi olnud.

Kolmapäeval on Riigikogus järgmise aasta riigieelarve teine lugemine. Kas valitsusel üldse õnnestub teine lugemine lõpetada, seda tasub jälgida.