Tõnis Siir, Läänemaa haigla peaarsti kohusetäitja

Iga arsti töös võib ette tulla vigu, kuid enamasti suudetakse need vead ära parandada. Selles õnnetus abordiloos oli koos õnnetuste jada, kus paraku tehti rohkem vigu kui üks. Minu hinnangul oli üks halvemaid asju see, kui haigla juures tegutsenud ravikvaliteedikomisjon teatas, et nemad arstlikke eksimusi selles surmaga lõppenud abordiloos ei leidnud. See oli väga suur viga haigla enda poolt, sest vähemalt iga arst sai aru, et vigu tehti, ning neid kinni mätsima hakata oli ebaeetiline.

Toomas Vilosius, riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees, Reformierakond

Raske öelda, keda puua, keda maha lasta. Eks Tallinna linn kui haigla omanik peab hindama tohtrite pädevust. Kindlasti ei saa kahelda Ariel Levini professionaalses ettevalmistuses. Professionaalsus ei aita, kui haigla organisatsioon ei toimi. Kahetsusväärne, et see on juba kolmas suur eksimus keskhaiglas lühikese aja jooksul – esmalt neeruskandaal, siis Ruslan Kirillovi juhtum ja nüüd abordilugu. Liiga palju Tallinna, aga miks mitte ka Eesti juhthaigla kohta.

Arvo Tikk, Arstide Liidu eetikakomisjoni esimees, emeriitprofessor

See abordilugu läheb rohkem arstide professionaalse kompetentsi kui eetika valdkonda. Kuid üks on selge: kes midagi teeb, sel ka juhtub. Et arstid vahel vigu teevad, on paratamatu. Aga kui lühikese ajaga tehakse suures haiglas kolm ränka viga, siis on küll midagi halvasti. Kui haiglas kogu aeg midagi untsu läheb, näitab see minu hinnangul seda, et peaarst ei käi asjadest üle. Aga muidu ei ütleks, et arstid on patsientide suhtes viimasel ajal kuidagi hooletumaks muutunud.

Jaanus Pikani, Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse esimees

See on keeruline küsimus, millele vastamiseks peab asja detailselt teadma. Kõrvalt on raske hinnata, keda kuidas karistada. Kuigi juhtunu on äärmiselt kahetsusväärne, annab see siiski õpetlikku ainest tulevikuks. Mitte sellest abordiloost ajendatuna korraldame 10.-11. maini Tartus rahvusvahelise konverentsi, kus arutusele tulebki tervishoiu kvaliteet, selle tagamine ja mõõtmine ning reageerimine sellistele probleemidele, nagu see abordilugu oli.