Otsustasin sellel aastal kirjutada veidi varem, sest kõik jätavad oma kirjad viimasele hetkele ja siis on postkontorid umbes.

Tahtsin lihtsalt öelda, et mul on kõik hästi ja ära kingiga vaeva näe. See muidugi ei tähenda, et mul soove ei ole. Ma tahan, et Eesti haridusel ja meie koolidel läheks hästi. Ehk saad kuidagi oma tugeva õla alla panna?

Tegelikult tahtsin tänada ka, sest Eesti õpetajate palk on viimaste aastate jooksul võrreldes teiste riikidega tõusnud kõige kiiremini. Ma usun, et õpetajad on ka südames tänulikud, kuigi teinekord seda välja ei ütle.

Aga tegelikult on meil hariduse jaoks veel nii palju teha, et ei teagi kuskohast pihta hakata. Lisaks vajalike plaanide elluviimisele tuleb ju seista ka selle eest, et juba olemasolevaid häid mõtteid porisse ei trambitaks.

Meil nimelt on selline asutus nagu riigikontroll. Nad on hiljuti öelnud, et õpetajate palgaraha ei peaks enam olema sihtotstarbeline. Et koolide omanikud saaks ise otsustada, kuidas palgaraha kulutada.

Ma arvan, et see ei ole veel täna hea mõte. Kahtlustan, et kui õpetajate palgatoetus pole enam sihtotstarbeline, hakatakse sealt muude kulutuste jaoks näpistama. Kunagi ju oli nii. See ju tähendab, et palkade kasv pidurdub ja seda me ei taha.

Ma tean, et Soomes on ilm palju külmem kui meil Eestis. Meil jääb lund iga aastaga aina vähemaks ja suuski pole juba aastaid alla saanud. Ja maad on teil ka seitse korda rohkem ning koolitee pikem kui Eesti lastel. Tead, ma kogu aeg imestan, et kuidas teie saate nii külma ilma juures õpetaja palkadeks maksta üle 60 protsendi haridusele kuluvast rahast.

Meie siin Eestis maksame kogu selle raha, mis koolimajade kütmisest üle jääb, õpetaja palkadeks. Ja tead, tuleb välja, et ainult 40 protsenti jääbki üle. Minu arust on seda häbiväärselt vähe. Usun, et Eesti õpetaja oleks väga tänulik, kui me ei kütaks edaspidi tühjasid klassiruume ja tõstaksime selle raha eest hoopis nende palka. Ehk on Sul võimalus uuele haridusministrile seda öelda?

Kui juba jutt poliitikutele läks, siis kas Jürile saaksid edasi öelda, et ta saab varsti koalitsiooni ja ei saa enam mõõdutundetult asju lubada.

Ah, et millest ma räägin? Ma ei tea, kas sa nägid telekast Jüri intervjuud? Ta lubas oma valitsusega õpetaja miinimumpalga tõsta 20 protsenti kõrgemaks Eesti keskmisest. Ma arvutasin omaette ja see tähendaks miinimumpalka 1400 eurot kuus.

Meil endal sellist raha ei ole, aga igaks juhuks küsin üle, äkki on Sinul kingikotti mingi üllatus planeeritud?

Tegelikult unistan, et Eesti õpetajad oleksid loomulik ja väärikalt tasustatud osa meie ühiskonnast. Me oleme väike riik, peame kokku hoidma ja märkama iga inimest. Sellepärast tahan, et õpetajad saaksid meie majanduskasvust ühtemoodi võrdselt osa nagu kõik teised. Täpselt samamoodi nagu arstid, politseinikud, päästjad, sõdurid ja paljude teiste vajalike elukutsete esindajad.

Mulle meeldib, et riigigümnaasiumide ehitamine on täies hoos. Olen palju ringi sõitnud ja õpilased ütlevad ka aitäh! Nad on oma uute koolidega väga rahul. Isegi muidu skeptiline kolleeg Mihhail all-linnast pidi olema positiivselt meelestatud.

Mäletan, kuidas me sõitsime viis aastat tagasi Kalle ja Jaaguga mööda Eestit ringi ja rääkisime rahvale, kui vahvad koolid on riigigümnaasiumid. Et enam ei peagi Võru- või Põlvamaalt hea hariduse pärast Tartusse või Tallinnasse sõitma.

Oi kui inetuid asju meile seal öeldi! Isegi Mihhaili sõbrad Toompeal ei jätnud ühtki võimalust kasutamata, et kaikaid kodaratesse loopida. Aga tead, nüüd on asjad muutunud. Enam ei pea ministrid maakonnast maakonda sõitma, nüüd käib maarahvas ministeeriumis ja nõutab, et just nende linna või valda tuleb uus koolimaja ehitada.

Ah jaa, ühe asja veel unustasin. Sina võib-olla juba tead, mina kahjuks mitte, et kellest saab järgmine haridusminister. Kas Sa saaksid palun talle öelda, et ta tasuta koolilõunaga väga ei uhkeldaks, las sellest räägib parem sotsiaalminister. Siis jääks haridusministril rohkem aega hariduse küsimustega tegelemiseks.

Tegelikult üks soov ikka oleks, valget ja kohevat lund tahaks.

Andres