Saab öelda, et Eesti on teelahkmel. Kas tunnistame endale, et naiste prostitueerimine on nendevastane vägivald ja seetõttu peaks olema kriminaalkoodeksi alusel karistatav, või laseme seksitööstusel edasi tegutseda, kuni kuritegevus süveneb niivõrd, et riigi valitsusorganid jäävad sellele alla?

Alates 2002. a kevadest on Eesti avalikkust teavitatud inimkaubandusest ja selle tekitajast – prostitutsioonist. Meie maal on korraldatud mitu peamiselt Põhjamaade ministrite nõukogu ja USA välisministeeriumi toetatavat projekti ja mitu kestab praegugi veel. Üks neist on Coalition Against Trafficking in Women, mille koordinaator Balti riikides olen mina, ja selle raames on pöördutud avalikus elus rohkem või vähem tuntud eesti meeste poole, et nad võtaksid seisukoha – prostitutsioon on naistevastane vägivald ning prostitueeritud naiste ostmine on alandav nii meestele kui ka naistele.

Aktsiooni toetava vastuse andsid allpool loetletud mehed. Kindlasti oleks see nimekiri palju pikem, kui oleks olnud võimalik esitada pöördumist laiemalt. Kahetsusväärne on, et justiitsminister Rein Lang ei olnud nõus osalema. Tema juhitud ministeeriumil on oluline roll inimkaubitsemise vastu võitlemisel, kuna valitsuse poolt 26. jaanuaril vastu võetud “Inimkaubanduse vastu võitlemise arengukava 2006–2009” elluviimist koordineerib justiitsministeerium. Siiski, aktsiooni toetajate hulgas on nii siseminister kui ka sotsiaalminister, õiguskantsler ja teisi arvamusliidreid. Nemad moodustavad südamiku, kes on teinud valiku inimkaubitsemise vastu võitlemise suunas ja ootaks, et ülejäänud, kes seisavad alles teelahkmel, valiksid sama suuna.

Jaak Aab, sotsiaalminister

Jaak Aus, kirikuõpetaja

Peter Bötker, sotsioloog

Vello Ederma, ajakirjanik USA-s

Aleksander Einseln, erukindral

Peeter Ernits, Maalehe peatoimetaja

Mati Heidmets, Tallinna ülikooli rektor

Mati Hint, emeriitprofessor

Priit Hõbemägi, Eesti Päevalehe peatoimetaja

Toomas Hendrik Ilves, Euroopa Parlamendi saadik

Allar Jõks, õiguskantsler

Joosep Kaasik, politseiametnik

Ülo Kaevats, professor

Jüri Kaljuvee, vabariigi presidendi nõunik

Jaanus Kangur, vanemkaplan

Jaan Kaplinski, kirjanik

Kaur Kender, kirjanik

Uno Kiplok, arst ja töötervishoiuosakonna juht

Voldemar Kolga, psühholoog

Aleksander Korolkov, sotsiaalministri nõunik

Kalle Laanet, siseminister

Jaan Manitski, ärimees

Eiki Nestor, riigikogu liige

Heino Noor, arst-õppejõud

Jaanus Rahumägi, riigikogu liige

Hain Rebas, professor

Olev Remsu, kirjanik

Hannes Rumm, kolumnist

Urmas Sukles, arst ja ettevõtja

Ivo Uukkivi, näitleja

Indrek Vainu, lapsepuhkusel olev isa

Heinz Valk, kunstnik

Linnar Viik, IT-ekspert ja õppejõud