Nad kiitsid heaks põhikirja ja valisid 9-iikmelise juhatuse.
Aastal 1936 nimetati liit ümber Eesti Vabatahtliku Tuletõrje Liiduks.
Aastal 1937 moodustati EVTL alusel siseministrile alluv Tuletõrje Korpus. Korpust juhiti Politseivalitsuse kaudu. Algas seni edukalt tegutsenud vabatahtliku tuletõrje jõuline riigistamine ja tsentraliseerimine.
Tsentraliseerimise protsessi jätkasid Eesti anastanud punased, saates surmalaagritesse korpuse senised pealikud ning hulga vabatahtlikke pritsimehi ja jagades juhtkohad NKVD poistele. Vabatahtlikelt võeti ära hooned, autod ja varustus, sest bolševik ei suutnud mõista, miks inimene vabatahtlikult harjutustele ja tulekustutamisele aega raiskab.
Hiljem püüdsid sakslased midagi taastada, ent ikka politseivalitsuse kontrolli all.
Pärast sõda naasnud NKVD lõi sõjaväestatud tuletõrje, jättes siiski selle kõrvale tegutsema ülesbluffitud liikmeskonnaga vabatahtlike organisatsiooni.

Laulva revolutsiooni järel 1991.aasta aprillis munitsipaliseeris Tallinna linn esimesena oma sõjaväestatud tuletõrjeüksused ja lõi nende alusel linna oma tuletõrjekomandod. Mujal Eestis püsis mõnda aega täielik peataolek, kuni lõpuks siseministeerium kutselised pritsimehed oma tiiva alla võttis. Seekord õnneks mitte politsei alluvusse. Tunamullu riigistati ära ka viimne munitsipaalne mohikaanlane, Tallinna tuletõrje- ja päästeamet.
Vabatahtlike read kuivasid kokku, varustuse tootmine lõpetati ära, tegutsema jäid vaid üksikute eestvedajate innukusel püsivad komandod, tuletõrjeorkester ning vägedeta juhtkond.
Vabatahtlike tuletõrjujate liidu aastapäev sai riikliku päästeameti tähtpäevaks parima puudumisel 90date keskel. Seda hakati kutsuma Eesti organiseeritud tuletõrje aastapäevaks. Õigem oleks seda nimetada siiski rahvusliku tuletõrje koondumise aastapäevaks, sest enne Eesti iseseisvumist oli vabatahtlik tuletõrjes käimine vähemasti linnades rohkem kohalike sakslaste lõbu.
Kogu sellest vabatahtlike-riiklike segapudrust hoolimata on 7. september heaks päevaks tunnistada autasudega neid mehi, kes on silma paistnud inimeste päästmisel ja muidu tubli tööga nii tulekahjudel kui ameti töö juhtimisel ja organiseerimisel.