Tundub, et oma nimekirja loomisega on Savisaarel siiski õnnestunud viimasedki kõõlused läbi raiuda. Kusjuures minu meelest eksivad need, kes näevad selles üksnes pahatahtlikku ja rumalat kiusu. Savisaare enda puhul see hinnang ehk kehtibki, aga näiteks Olga Ivanova sõnadesse, et ta ei näe endal kohta Ratase ja Simsoni juhitud erakonnas, tuleks suhtuda täie mõistmisega. Ega tal ei olegi sellises erakonnas kohta, täpselt samuti nagu Oudekki Loonel ja veel mitmel teiselgi. Nende arusaam sellest, kuhu ja kuidas Eesti riik liikuma peab, ning nende huvid ja soovid ongi säärased, et Keskerakonna praegune poliitika ei saa mitte kuidagi neid rahuldada.

Savisaare juhitud Keskerakond oli nagu Tito Jugoslaavia: kohe, kui isakese jõud rauges, selgus, et parteisisesed erinevused on liiga suured, et käsikäes edasi minna.

Ja eks siis ongi õige oma teed minna, et saaks rahus oma asja ajada. Savisaare juhitud Keskerakond oli nagu Tito Jugoslaavia: kohe, kui isakese jõud rauges, selgus, et parteisisesed erinevused on liiga suured, et käsikäes edasi minna. Küsimus pole praegu selles, kes on hea ja kes on paha, vaid tähtis on see, et ühisosa peaaegu puudub. Lõhenemine on vältimatult vajalik. Kusjuures tõeks võib osutuda ka see, et tegelikult on Eesti poliitilisel maastikul tarvis just nimelt säärast äärmuslikku erakonda, mida esindavad Savisaare selja taha koondunud, samal ajal kui Ratase ja Simsoni liin ei erine tegelikult kuigivõrd mõne teise Eesti partei omast ja võiks väga vabalt kellegagi kokku sulada.

Tõsiselt huvitav oleks aga Yana Toomi positsioon pärast „abielulahutust”, sest Ratase ja Simsoni erakonda sobib ta sama hästi kui seakarbonaad veganikohvikusse. Pärast sõprade ja aatekaaslaste lahkumist poleks enam sedagi lootust, et järgmisel erakonna kongressil õnnestuks Ratasele ära teha, kohalikel valmistel aga tuleks kandideerida omaenese põhimõtete ja valijaskonna vastu. Tõsi, alati on võimalik, et mõnel öösel tuleb taas ilmutus, millele järgneb kiire vangerdus – ja ollakse taas omade keskel!

Oleks igati tervitatav, kui lõpuks ometi saabuks selgus. Pole ju mõtet kassi ja koera ühes ja samas kartulikotis pidada. Las kumbki loom jookseb oma teed ja vaatab ise, kuidas tulevikus hakkama saab.