Seetõttu anname veidi selgitust. Esiteks on tõendamata ja väär väide, et osa võlgnikke on sellised, kellelt pole tõesti palju võtta. Kui kohtutäitur ei ole nõuet suutnud täita vähemalt 4 aasta jooksul, pole võlgnikult mitte palju, vaid mitte midagi võtta. Nende perspektiivitute täiteasjadega peavad kohtutäiturid seaduse kohaselt igapäevaselt tegelema. Ja seda finantseerimisallikata nö omast taskust. Kohtutäiturid on juhtinud riigi tähelepanu asjaolule, et perspektiivitute menetluste (ca 25%) aktiivne jälgimine vähendab võimekuse suunamist menetlustesse, kus on edulootus.

Teiseks vajab selgitamist, et kohtutäitur on avalik õiguslikku ametit pidav isik. See tähendab, et riik annab kontrollitud isikutele seadusest tuleneva võimuvolituse teha kindlaksmääratud toiminguid. Siinjuures ei ole riigil täitemenetluse süsteemi ülalpidamisega seonduvaid kulusid ja need tuleb katta kohtutäituril täies ulatuses oma töö eest saadavast tasust. Tasu saamine sõltub otseselt sellest, kui palju ja kui tõhusalt teeb kohtutäitur oma igapäevast tööd. Väide, et kohtutäitur ei viitsi vaeva näha, tähendab igale ühele meist, et ütleme ära oma tasust. Kui kohtutäitur ei saa raha, ei suuda ta üleval hoida bürood (sh maksta töötasu ja makse) ning peab tegevuse lõpetama.

Lihtsad näited meie igapäevatööst

** Kortermaja naaber on takistanud vee ja kanalisatsiooni juurdepääsu ning kohtutäitur peab minema täitma hagi tagamist kohe, et teised elanikud saaksid oma tarbevee ja kanalisatsiooni teenusest tulenevalt kasutada. Ja lahendama selle olukorra ka siis, kui töö satub reedesele päevale ja kestab südaööni või kauemgi.

** Laev on sadamas ja vajab koheselt arestimist, sest järgmisel päeval võib sadamast lahkuda ja toimingu tegemata jätmise kahju eest vastutab kohtutäitur isiklikult.

** Lapse üleandmisega seotud toiming kestab järjestikku kassi ja hiire mänguna 2 nädalat, sest lapsega koosolev isa peidab end koos lapsega.

Sellistes ja paljudes teistes toimingutes ei ole kohtutäituri tööaeg sõltuv tavapärasest tööajast, nädalapäevast või riiklikust pühast. Kui kohustus on, tuleb seda teha ning võimalikult kiiresti. Esiteks nõuab seda seadus ja teiseks sõltub sellest kohtutäituri teenistus, millega tasutakse palgad, maksud ja büroo muud kulud.

Seega ei ole kuidagi võimalik tuletada, et täituri motivatsiooniks on laiskus.