Suhtumine kolesterooliprobleemi liigub pendlina ühest äärmusest teise - selle absolutiseerimisest kuni eitamiseni. Võib-olla on õigus nii ühtedel kui ka teistel.

Inimestel, kes on pärinud tugeva lipoproteiinide ainevahetuse, probleemi ei ole. Nende vere kolesteroolitase on normaalne, vaatamata rammusa toidu söömisele. Kolesterooli ja loomseid rasvu imendub soolest tagasihoidlikult ja need viiakse verest kiiresti välja. Kui esineb pärilikke häireid, võib rasvase toidu söömine viia südamelihase infarktini juba noores eas. Ainsaks võimaluseks teada saada, kumba kategooriasse kuulute, on lasta enesel kolesteroolitase ära määrata.

18. aprilli õhtuleht kirjutab, et madal kolesteroolitase soodustab haigestumist pahaloomulistesse kasvajatesse. See seisukoht põhineb uurimustel, mis näitavad, et teatud vähiliikide põdejatel on muu elanikkonnaga võrreldes vere keskmine kolesteroolitase madalam. Ometi ei ole nendevahelist põhjuslikku seost keegi tõestanud.

Vere kolesteroolisisalduse määravad suures ulatuses ühe lipiide transportiva valgu - apo E - iseärasused. Võime vanematelt pärida geeni, mis toodab selle valgu varianti apo E4. Viimasega käib kaasas vere kõrge kolesteroolitase, varajane haigestumine südame isheemiatõppe, sagedasem Alzheimeri haigus ja lühem eluiga (vt Kodutohter 1997, nr 1). Apo E geneetilisi variante Eestis praegu ei määrata. Meetod on kardioloogia instituudis juurutamisel.

Selle geneetilise apo E tüübi omamisel on aga ka positiivne külg. Viimased uuringud on näidanud, et apo E4 tootvat geeni kandvad inimesed põevad harvemini käär- ja pärasoolevähki kui apo E2 ja apo E3 omanikud. Apo E, eriti aga selle variant apo E4, pidurdab katseklaasi tingimustes veresoone voodrirakkude, aga ka inimese pigmentkoekasvaja ja rinnavähi paljunemist. Otsene seos keha kolesteroolivahetuse ja kasvaja tekke vahel ilmselt puudub.

Seda kinnitab 4500 Skandinaavia südamehaige uuring. Neist pool sai viie aasta jooksul vere kolesterooli vähendavaid, teine pool toimeaineta tablette. Ravimit saanud patsientidel oli vere "halva" kolesterooli sisaldus väiksem, südameatakkide arv ja suremus südamehaigustesse madalam. Vähki haigestumus ja suremus oli mõlemas rühmas võrdne.

Vere kõrge kolesteroolitase on üks tähtsamaid südamehaiguste riskitegureid. Sõeluuringutes kohtame aga aeg-ajalt ka normi alumisest piirist madalamaid kolesterooliväärtusi, mis kardioloogide huvi alt välja jäävad.

Kindlasti ei pea paika seisukoht, et mida madalam on kolesteroolitase, seda parem. Eriti kehtib see kasvueas. Seetõttu ma ei hääletaks 1,5 protsendilise rasvasisaldusega piimale ülemineku, veel vähem piimajoomise vähendamise poolt.

Kardioloogia instituudis lõppes pereuuring, kus osalesid ka Elvira Kurvinen ja Riina Zhordania. Selgus, et noortes peredes juuakse piima ehmatamapanevalt vähe. 68 protsenti uuritutest jõi piima klaasi päevas või veelgi vähem.

Uuringud on näidanud, et apo E4-st tingitud kõrge kolesteroolitase allub hästi dieetravile. Neil inimestel ei ole vaja aastate viisi tarvitada lipiide langetavaid tablette, enamasti piisab õigest toiduvalikust. Muuhulgas on neil kasulik juua kooritud piima.