-Mida arvata ID-kaardi põhisest sisselogimisest kommentaariumisse?

ID-kaardiga sisselogimise tõttu tundub, et on jäänud vähemaks seda lolli plära, sõgedat vingumist ja nende maksuliste meediaruumi reostajate tööd.

Kommentaarid on ikkagi raha. Mulle ei meeldi kui inimesi ära kasutatakse ja nad teevad tasuta tööd. Võib-olla nad tahavad seda väga teha, kuid nad ei suuda oma kaubamärki välja töötada. See on mõttetu töö, nagu pärisorjus internetis: rahvas loeb, omanikud panevad pappi taskusse ja vaesed, sellised nümfomaani kombel ära kasutatud kommentaatorid, ei saa mingit raha. Minumeelest on see ebaõiglane.

Teine asi on see, et kuna nad sageli kommenteerivad mitme nime all, siis ei teki seda ühtset kaubamärki. Ei teki autorit, et nad saaksid oma tööd kunagi maha müüa. Kõik see töö jääb lehe märgi alla.

-Kas näete ID-kaari põhises sisselogimises mingisuguseid piiranguid sõnavabadusele?

Seadusevastast juttu ei saa rääkida ei oma ega võõra nime all. Seadused kehtivad nii anonüümsetele kui nimega autoritele. Kui seadused ei kehti millegi pärast anonüümsetele autoritele ja kehtivad ainult nimega autoritele, siis on midagi valesti. Ma ei näe siin praegu probleemi.

Kujutan ette, et valitsusele meeldib päris nime all kommenteerimine, sest siis ei saa teatud riigiametnikud lekitada oma nime all seda, nad peavad seda tegema kuidagi teisti. Uskuge mind, kõik, kes tahavad infot lekitada leiavad selle võimaluse.

Üldiselt on läinud kommentaarid korrektsemaks. Olen ise ka hakanud kommenteerima oluliselt rohkem. Mölakatega, kes lihtsalt lämisevad ühes ruumis…pole vaja, vastik on. Tehniliselt oli ID-kaardiga sisse logimine tegelikult keeruline, kuid kui lõpuks käima sain, siis oli juba okei.

Mind huvitaks see, et saaks ka kuidagi oma kaubamärgi registreerida. Ma kodanikunime all tavaliselt ei kirjuta, hea meelega teeks seda oma kirjaniku nime all edasi.

-Kaarel Tarand on kirjutanud, et trükikõlbulikud kommentaarid praktiliselt puuduvad ning tegemist on üldse ühe tühise nähtusega. Mida sellest arvata?

Mina nii ei arva. Sama hästi võib öelda, et kõik filmid on sisutud, sest 99 protsenti filme on sisutud. Netikommentaaride sisuprotsent võib olla parem kui Hollywoodi filmidel.

Probleem on selles, et seda kõntsa pole olnud võimalik sealt välja filtreerida. Praeguse ID-kaardiga logimise näitel on näha, et seda kõntsa on jäänud oluliselt vähemaks.

Kes tahab kõntsa lugeda, saab teha seda Delfis. Selles mõttes pole need inimesed, kes kõntsast elavad ja kelle jaoks on see ainus vaimne toit, millestki ilma jäänud.

-Samuti käis Kaarel Tarand välja idee kommentaaride kirjutamise maksustamise kohta? Mida arvata sellest?

Nümfomaanid tuleks maksustada küll. See on õige mõte. Kui tal on see valu ja ta tahab, raha on nii vähe, et praegu on ükskõik milline võimalus raha krabamiseks õigustatud.

Isegi kohtuteenus on läinud kordades kallimaks, mis on väga tähtis demokraatlik institutsioon.

Miks siis mitte sõnavabaduse pealt natuke pappi kokku ajada.