Kõik need algatused on äärmiselt toredad ning puudutavad paljusid noori ja täiskasvanuid, kuid neist kaugeltki ei piisa, et eestimaalaste finantskäitumist tõeliselt parandada. Hoolimata ajalehtedes mainitavast investeerimisbuumist on tegelikult tuleviku jaoks aktiivselt säästjaid pigem vähe ja investeerimiseni jõuab neist veelgi väiksem osa.

Meil on koole, kuhu sellised külalised jõuavad ja kus töötab õpetajaid, kes on ise börsidele eurosid kasvama pannud. Kuid on ka palju koole, kuhu praegu finantsharidus ei jõua. Me ei jõua ka nende täiskasvanuteni, kellel pole aega ega võimalust ennast finantsteadmistega kurssi viia ja temaatilisse kirjandusse süveneda.


Tänasest alustab kolmandat hooaega Heateo sihtasutuse, Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, Eesti Päevalehe ja Delfi artiklisari, milles tuntud ja säravad mõtlejad otsivad lahendusi Eesti ühiskonna valupunktidele. Artiklid ilmuvad nii Eesti Päevalehe paberlehes kui ka EPL-i ja Delfi ühises arvamusveebis (epl.ee/arvamus).

Sarja „Kui mina saaksin lahendada…” eesmärk on inspireerida Eesti inimesi mõtlema teravatele ühiskondlikele probleemidele ja pakkuma neile lahendusi. 4. aprillini oodatakse lahendusi konkursile, kus selgitatakse välja kuus paremat. Need meeskonnad saavad võimaluse osaleda kuuekuulises inkubaatoris NULA.

Inkubaatoris arendatakse oma ideed koos professionaalsete mentorite ja koolitajatega kuus kuud, seejärel saavad kolme parema idee tiimi igaüks 25 000 eurot selle elluviimiseks. Inkubaatorisse oodatakse lahendusi perede toimetuleku, vaesuse, eakate elukvaliteedi, hariduse, keskkonna, vaimse tervise või mõne muu probleemi kohta Eesti ühiskonnas.

Konkurssi korraldatakse kolmandat aastat ja seni on sellele esitatud üle 150 idee. Inkubaatorist on välja kasvanud mitu algatust, teiste seas „Vaikuseminutid”, „Alustavat õpetajat toetav kool”, „Käpp ja käsi” ning „Topsiring”. Lisainfot konkursi/inkubaatori ja sellega seotud inspiratsioonipäevade kohta Tallinnas ja Tartus leiab aadressilt nula.ee.