John Stuart Mill väitis oma klassikalises vabaduse kaitsekõnes, et iga üksikisik on parim oma huvide üle otsustaja ja valvur. Kuid hiljutised uuringutulemused viitavad, et me võiksime veidi abi kasutada.

Yale’i ülikooli majandusprofessor Dean Karlan uuris võimalusi, mis aitaksid Filipiinide vaesematel inimestel oma eesmärke saavutada. Ta avastas, et neil, nagu ka inimestel igal pool mujal, oli raske vastu panna kiusatusele kulutada ära kogu see vähene, mis neil oli, ja seda isegi siis, kui nad mõistsid, et parem oleks säästa selliste eesmärkide tarbeks, mis võiksid nende elu oluliselt muuta.

Kui neile võimaldati ligipääs pangale, siis nad säästsid pisut, kuid seejärel võtsid enne ees-märgile jõudmist raha välja. Ent kui neile pakuti hoiukontot, mis karistas neid raha väljavõtmise eest enne nende enda määratud eesmärgile jõudmist, siis paljud valisidki selle konto, olgugi et seal teenitud intress polnud kõrgem kui konto puhul, mis lubas neil raha välja võtta millal tahes. Liiga varajase raha väljavõt-mise eest karistava konto kasutamine aitas neil saavutada oma eesmärke.

Seejärel pööras Karlan oma tähelepanu teistele valdkondadele, kus inimestel jääb enesekontrollist puudu. Ta avastas, et kui inimesed tahavad suitsetamist maha jätta, siis nende ettevõtmise õnnestumise tõenäosus on suurem juhul, kui nad sõlmivad kokkuleppe, et ebaõn-nestumise korral kaotavad raha. Valitud inimestega tehtud katses saavutaski oma eesmärgi 30 protsenti nendest, kes riskisid ebaõnnestumise korral karistusega, samal ajal kui kontroll-rühmast tegi seda vaid viis protsenti.  

Karlan arutas enda tööd Yale’i kolleegidega. Kuidas me saaksime anda inimestele tugevamaid stiimuleid, et nad peaksid kinni oma lubadustest ja saavutaksid eesmärke? Vastuse võib leida veebilehelt, mida nad luua aitasid: www.stickK.com. Seal saate sõlmida lubaduse lepingu, mis kohustab jõudma enda valitud eesmärgile, ja valida endale lisastiimuliks karistuse, mida peate taluma, kui läbi kukute.

Üks võimalus motiveerida end eesmärki saavutama on näiteks lubadus maksta kellelegi teatud summa, kui asi peaks ebaõnnestuma. Veelgi parem, kui on võimalik täpsustada, et te peate maksma kindla summa eesmärgi heaks, mida jälestate. Kui te pooldate maailma vihmametsade kaitset, siis võite otsustada, et teie trahvimakse läheb ühendusele, mis pooldab kaubanduse arendamist Amazonase piirkonnas.   

Lisaks teeb www.stickK.com teie lubaduse avalikuks ja lubab leida toetajaid, kes julgustavad teid eesmärki saavutama ja kellele te valmistaksite ebaõnnestumise korral pettumuse. Siiamaani on kasutanud seda lehekülge 45 000 inimest, et sõlmida lubaduse leping, kusjuures õnnestumise määr on olnud nende hulgas, kes lõid endale finantsstiimuli, üle 70 protsendi.

Piirangud hasartmängudele

Enamikul kainelt mõtlevatel inimestel on ettekujutus, mis on nende huvides, kuid seistes vastakuti vahetumate kiusatustega, ei suuda nad sageli oma plaanist kinni pidada. Kas lubaduse leping suudaks panna probleemseid hasartmängijaid oma harrastusest loobuma? Idee pakkuda hasartmängijaile võimalust seada endale mänguhooaja alguses piiranguid on hakanud levima üle kogu maailma. Lisaks Norrale on see eri vormides olemas ka Rootsis, Uus-Meremaal ja Kanada Nova Scotia provintsis.  

Otsuste langetamine on keerukas. Üksi jäetuna võib meie kalduvus anda järele lühiajalistele kiusatustele ja isegi sõltuvustele olla liiga tugev, et teha ratsionaalseid ja pikaajalisi plaane. Kuid meie kiusatused ei ole alati kohal, me võime nende teele ehitada takistusi, mis muudavad vähem tõenäoliseks selle, et me anname neile järele, kui nad peaksid tagasi tulema. Teadmine, et me suudame oma käitumist kontrollida, muudab tõenäolisemaks selle, et me nii teemegi.

© Project Syndicate 2011